Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Rolling Stones

Rockens bestefedre rullet over Stockholm

Rolling Stones spilte for 65 000.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Mange nordmenn hadde funnet veien til Stockholm for å få med seg Rolling Stones-konserten torsdag kveld, en av to konserter i Norden. Norge sto ikke på turnéplanen denne gang.

Det kan være siste gang på våre breddegrader at Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts og Ron Wood spiller opp - samtlige er over 70 år. Og repertoaret på den pågående «No filter»-turneen gir store forventninger.

Låtene kommer snublende og vindskeive, fulle av rust og patina:

FAR OG BARN: - Dette er en del av barneoppdragelsen, sier norske Geir Greni som tar med seg barna Ask og Kaia på Stones-konsert. Foto: Anders Grønneberg
FAR OG BARN: - Dette er en del av barneoppdragelsen, sier norske Geir Greni som tar med seg barna Ask og Kaia på Stones-konsert. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

«Sympathy for the Devil», «It's only rock'n'roll» og «Tumbling dice» er de tre første.

Når Jagger springer rundt på scenen synes han å være i en form som kunne utfordret en vinterklar Northug.

I åpningsminuttene er det noe stivt over Keith Richards og Ron Wood. Men det tar ikke lang tid før smilet og de skjærende gitartonene fryder både dem og publikum. Og Charlie Watts, da. Som ser ut og spiller som han alltid har gjort.

Reisen fortsetter inn i bluesen, som er bandets opphav. «Anyone here from the Nobel Prize Comittee», spør Mick Jagger og drar i gang «Under My Thumb».

OVER 70: Gamlekara gjør så godt de kan for å holde seg unge. Foto: John T. Pedersen
OVER 70: Gamlekara gjør så godt de kan for å holde seg unge. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Det tar helt av med «Paint It Black». Et kobbel av klassikere som «Honky Tonk Women», «Brown Sugar, «Satisfaction» og «Jumpin' Jack Flash» står også på setlista. Sammen med 65 000 andre må man bare være takknemlig for det disse rockens bestefedre presterer.

Mens de ni første konsertene på «No filter»-turneen har startet noenlunde likt, åpner bandet opp for overraskelser utover kvelden.

I Düsseldorf mandag spilte de to gamle favoritter for første gang i år: «Bitch» og «Get off my cloud».

Når Keith kommer fram på scenen i en rustrød jakke og t-skjorte og gjør «Happy» er han et eneste stort glis. «Slipping» away synger han. Vi hører kråkesølv. Det er gull inn i Stocholmsnatten.

I SLAGET: Stones i Stockholm. Foto: John T. Pedersen.
I SLAGET: Stones i Stockholm. Foto: John T. Pedersen. Vis mer

Med barna på tur

Før konserten: Geir Greni er blant de mange som har tatt turen fra Norge for å oppleve veteranene.

Greni har med seg barna Ask (15) og Kaia (13) på det som blir hans sjette Stones-konsert.

- De må få oppleve Stones, vi vet jo ikke om dette blir siste mulighet. Det er verd den formuen det koster, med vip-billetter, reise og opphold, så lenge kona ikke får se sluttsummen.

Siste gang...?

«It's only rock'n'roll, but I like it», har Rolling Stones sunget i 45 år. Og gutta gir seg ikke, eller...

VIA TÖCKFORS: Familein Greni, Ask, Geir og Kaia, kommer fra Oslo men bor fortida i Töckfors og tok toget til Friends Arena for å se sine helter. Foto: Anders Grønneberg
VIA TÖCKFORS: Familein Greni, Ask, Geir og Kaia, kommer fra Oslo men bor fortida i Töckfors og tok toget til Friends Arena for å se sine helter. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Mandag 26. mai 2014 spilte Rolling Stones i Telenor Arena. Var det siste gang i Norge?

Når det gjelder verdens største rockeband, kan du aldri være sikker. De overrasker gang på gang, år etter år, med sin vitalitet og utholdenhet - som en vedvarende oppstandelse.

- Jeg har hørt at de planlegger en England-turné til våren, sier Greni.

- Du ser at gutta koser seg, nyter det. De vet ikke hvor lenge det varer, fortsetter han og forteller at Sveits-konserten var forrykende, bandet et skramlende godstog.

Herrelag på tur

På vei til Stockholm-konserten treffer vi også et godt voksent herrelag på rundt 60 år fra Oslo. De har vokst opp sammen og drar på gutteturer to ganger i året.

- Vi er ofte på konserter, og var også på Red Hot Chili Peppers i Spania, sier Dag Haakenstuen.

GUTTETUR: Mange nordmenn er i Stockholm for å få med seg Rolling Stones-konserten. Her ser vi deler av en Bøler-gjeng, bestående av Henrik Fuglerud (f.v.), Tom Nygård, Dag Haakenstuen og Svein Ruud Johansen. Foto: Anders Grønneberg
GUTTETUR: Mange nordmenn er i Stockholm for å få med seg Rolling Stones-konserten. Her ser vi deler av en Bøler-gjeng, bestående av Henrik Fuglerud (f.v.), Tom Nygård, Dag Haakenstuen og Svein Ruud Johansen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han stålsetter seg foran konserten sammen med kompisene Henrik Fuglerud, Tom Nygård og Svein Ruud Johansen.

Når det gjelder gutta i verdens største band, kan du aldri være sikker.

De overrasker gang på gang, år etter år, med sin vitalitet og utholdenhet - som en vedvarende oppstandelse.

- Vi har vokst opp på Bøler med Stones. Og du kødder verken med Bøler eller Stones. Dette kan jo bli siste mulighet til å se bandet, så den muligheten tar vi, sier Dag og kompisene.

Lungekreft

Tidligere i år ble det kjent at den yngste i Rolling Stones, Ron Wood (70), hadde fått lungekreft. Ifølge forskjellige nettsteder skal kreften ha blitt fjernet og ingen spredning skal være påvist.

Cellegift skal være helt uaktuelt, slik gift vil han ikke ha i kroppen - visstnok i frykt for å miste håret.

- Dette håret skal ingen steder, har han uttalt, ifølge Gaffa/NTB.

Men røykingen, som han har bedrevet med stor iver i over 50 år, har han ikke sluttet med helt. Ronnie har gått over til elektroniske sigaretter.

Og det gjør du visstnok ikke ustraffet som innrøyka rocker. Wood får høre det av Keith Richards, som ikke gitt seg med sigarettrøyking enda.

Stones gjør på «No filter»-turneen 13 konserter i Europa, bare to i Norden. Den startet for en måned siden i Hamburg og avslutter med to konserter i Paris 19. og 22. oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!