Rockens broderskap

HVORDAN HAR rocken blitt maskulin? Dette spørsmålet forsøker Anne Lorentzen å svare på i en rapport Norsk kulturråd kom med tidligere i år. Et av svarene hun kom fram til dreide seg om «mytologisering av rockeband som et homososialt broderskap», hvor kvinner oppleves som en potensiell trussel mot det felles prosjektet. En enklere forståelse av fenomenet kan du få ved å lese norske bandintervjuer.

- DAMER HAR FUCKA jævlig opp for oss! Frustrasjonen sitter i låtene på albumet, forteller Madrugadas Sivert Høyem i forrige nummer av musikkbladet Mute. Dette temaet har stått sentralt i mange av intervjuene nordlandsrockerne har gjort denne høsten.

- Så kvinnfolka rundt Madrugada kan ikke få ødelegge, slik som med Beatles? spør Mutes mannlige journalist ledende.

- Nei, nei, nei, ikke faen!

I samme blad forteller Raga Rockers-sjef Michael Krohn at han også er møkklei damer.

- De er vakre å se på, men på en annen måte er det jo et bedrag (...) De spiser og pisser og driter de også, er hans skarpe observasjon.

Til og med den pornovennlige rapperen Diaz er skuffet over damene i år. På hans nye singel «Stikking» får de fleste typer hunkjønn passet påskrevet.

... meg får\'u ikke drinker, bare is a\', hvis jeg ikke hører; «Diaz, please a, jeg kan gå ned», okei, vis da, rett opp det slappe tårnet i Piza, mens jeg sitter i karret, leser avisa, er på phone\'en med samtlige jenter, pluss har tre andre på samtale venter, hva er det du forventer, en ring?, forpliktelser ække min ting.

- Dårlig behandling fra jenter inspirerte meg til å lage sangen. Låta er basert på egne erfaringer, sier han til nrk.no.

DEN CANADISKE musikeren Alanis Morisette er kjent for å øse av sin vrede over det motsatte kjønn. Da hun slapp sitt forrige album skrev VGs mannlige journalist dette om tekstene: «... dagboknotater, som ofte handler om kjærlighet og eks-kjærester. Det er mulig sangtekstene fungerer som terapi for Alanis, men det er ikke ensbetydende med at hun må dele alle tankene sine med sitt platekjøpende publikum. Det virker ganske selvopptatt i perioder.» Mens Bladet Tromsøs mannlige anmelder beskriver det som «bitre oppgjør med eks\'er og annet herk.»

«Rockens homososiale broderskap» omfatter nok flere enn bare musikerene. Er det sånn at når gutter slenger dritt om ekskjæresten så er det rein rock n\'roll-lyrikk, mens når det går andre veien blir jenter oppfattet som bitre kjerringer?

Artikkelforfatteren er

musikkanmelder i Dagbladet.

ANTI DAMER: I Diaz\' nye singel «Stikking» rapper han om alle kjipe damer han har møtt på sin vei. Artikkelforfatter Marta Breen skriver i dette utspillet at hun begynner å bli lei av all damehetsen.