Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rockens samvittighet

Bono og U2 har i snart 20 år ført sitt korstog mot verdens urettferdighet og elendighet. Bono fortsetter å føre sin utrettelige kamp, på tross av kritikk og sarkastiske kommentarer fra mange kanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktivist: 14 år seinere har ikke Bono tonet ned sitt politiske engasjement. Han blir i dag regnet for å være en mektig lobbyist, ikke minst i forhold til gjeldslette for verdens fattigste.

I går var Bono og U2 til stede på videoskjermer i forbindelse med showet som ble avholdt foran Stortinget i forbindelse med at det er 10 år siden demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi fikk Nobels fredspris. Hun sitter fortsatt i husarrest i Burma.

I et opptak framførte de «Walk On». Gruppas siste singel er dedisert nettopp til Aung San Suu Kyi. Både U2 og albumet som «Walk On» er hentet fra, «All That You Can't Leave Behind» (2000), er bannlyst av burmesiske myndigheter.

Tøff kritikk: I snart to tiår har Bono måttet tåle sarkastiske kommentarer for sin sosiale samvittighet og sin politiske korrekthet.

- Hvis Bono virkelig føler noe for de fattige og sultende i Afrika, bør han holde kjeft og skrive ut en stor sjekk, heter det gjerne i britisk presse.

Bono er mot alt som er galt og for alt som er riktig. På 80-tallet var U2 mot apartheid i Sør-Afrika og for de arbeidsløse i hjembyen Dublin. På 90-tallet kjempet de aktivt for fredsprosessen i Nord-Irland og mot atomkraftverket Sellafield. Fra Valle Hovins scene ringte han opp Norges fiskeriminister Jan Henry T. Olsen, og fortalte hva han syntes om hvalfangst.

U2 har et helt antikvarisk ønske om å forandre verden.

Pengemaskin: Alt dette for å markedsføre sine plater? Ja, ifølge flere i britisk presse, som mener at de kynisk utnytter svake grupper og omfavner saker i spillet om penger og oppmerksomhet.

Jo visst, Bono (41), eller Paul Hewson som han en gang ble døpt, og de tre øvrige U2-medlemmene har råd til å gi noe tilbake etter at de for 20 år siden forlot vannhullene i Dublin som punkrockere og forvandlet seg til å bli verdens ledende rockband.

Bandet er en av de største pengemaskinene i rockens historie. U2 har tjent minst 525 millioner dollar, rundt 4,7 milliarder kroner, siden de slo igjennom. Bandet er Irlands største eksportvare ved siden av Guinness-ølet.

Dette året ligger an til å bli historisk godt for bandet sett med økonomiske øyne: Deres tiende studioalbum «All That You Can't Leave Behind», gitt ut i oktober i fjor, har toppet listene i 32 land. Plata passerte nylig 10 millioner solgte. Turneen «Elevation», som nå har tatt en pause, har vært en formidabel suksess både i USA og Europa. Analytikere regner med at U2 har håvet inn 160 millioner dollar, eller 1,4 milliarder kroner, bare i billettinntekter. Og at bandet sitter igjen med minst det dobbelte iberegnet plate- og effektsalg, ifølge Reuters.

Hver og en av U2-medlemmene kan trolig ta ut rundt 715 millioner kroner i lønn dette året.

Det er med andre ord ingen tvil om at Bono, bosatt i et luksuriøst herskapshus med landingsplass for helikopter utenfor Dublin, og med eiendommer i New York og Frankrike, kunne ha skrevet ut sjekker. Men at Bono har et påtatt engasjement og gjør dette av reint egoistiske årsaker, blir en drøy påstand.

Mektig lobbyist: Bono har hatt dobbel jobb i år. Om kvelden har han skapt religiøse tilstander på U2-konsertene. På dagtid har han snakket med verdens mektigste ledere.

Han har hatt utallige møter med politikere og byråkrater, selv ultrakonservative karer som Jesse Helms og presidenten i verdensbanken, James Wolfensohn. De hører på ham. Helms og Bono har faktisk fått et godt forhold, sies det.

- Du vil aldri bli sett på som en outsider her. Du vil alltid bli sett på som en venn, sa Helms under en lunsj med flere mektige senatorer og byråkrater i Washington i sommer.

Slett u-landsgjelda: Bono har fått mye ros for sitt sterke engasjement. Ikke minst for sin innsats for Jubilee 2000, kampanjen som har arbeidet for å få rike vestlige land til å slette gjelda til de fattigste u-landene. MTV Europe ga ham spesialprisen «Free Your Mind Award» i 1999 for hans innsats for å kutte u-landsgjelda.

Kofi Annan, årets fredsprisvinner, roser vokalisten for at han har fått unge mennesker til å bry seg. Pavarotti kaller Bono «Gud».

Også bandkollegaene er imponert over hans evne til å oppnå kontakt med all verdens mennesker, bygge allianser og forståelse, og få til resultater.

- Bono er ekstraordinær. Det er så bra at han stikker rumpa si så langt ut av bilvinduet. Han sier det han vil. Han tåler å bli kritisert i øst og vest. Det må jeg si jeg beundrer ham for, sier U2-trommis Larry Mullen jr.

- Bono gir faen i hva folk mener om ham. Det er en stor gave. Men det er også en slags forbannelse, som kan ta knekken på deg. Vi kunne ønske at han tok det litt mer med ro.

Bruker Internett: I kampen for å slette u-landsgjelda har Bono vært en flittig e-postbruker. Foran G7-konferansen på Okinawa fikk tusenvis av mennesker denne e-posten:

«Hi, Bono here.

How's things? I believe the leaders of the richest nations want to drop the debt. But they seem stuck. They need a big virtual e-push now . Please do this action and forward to your friends.

4 love and peace, Bono.»

Under Zooropa-turneen i 93 ringte Bono til den britiske statsministeren John Major for å diskutere atomavfall. Tyske Helmut Kohl og franske Le Pen ble skjelt ut for at de lot «fascistiske strømninger flomme over Europa».

I Stockholm fikk Bono 34000 mennesker til å grine da ansiktet til Enes Zlatar, en 23 år gammel brannmann fra Bosnia, kom via satellitt på Zoo TV-skjermen.

- Jeg vil bare spørre dere, som en europeer: Er det ok for dere å se at vi dør sakte i dette helvetet? spurte han fra frontlinja i Sarajevo. Bono og U2 hadde en enda sterkere melding denne kvelden: Blant publikum i Stockholm denne sommerkvelden står den bosniske mannens 22 år gamle forlovede, Lejla Cengic, som har søkt om asyl i Sverige. Kjæresteparet har ikke sett hverandre på 17 måneder.

- Lejla, jeg er fortsatt i live. Jeg elsker deg. En dag skal vi igjen være sammen.

Kjærlighetserklæringen underbygger U2s budskap: 1. Sarajevo og krigen i Bosnia er ikke en abstrakt ting som skjer i en annen verden. 2. Våkn opp, forstå og engasjer deg i hva som skjer.

PREKER: Bono og U2 er i rockens superdivisjon. Samtidig rangeres Bono som en av verdens fremste politiske lobbyister i kamp mot fattigdom, diktatur og krig.Foto: PAUL MCERLANE/REUTERS

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!