rockepoet

KJARTAN KRISTIANSEN har skrevet de fleste av de rundt 100 tekstene til DumDum Boys. Han mener unge band kan ta munnen fullere.

DumDum Boys har tatt pause, men Kjartan Kristiansen skriver stadig rockepoesi av ypperste klasse. Tekstene hans er fulle av språklige bilder og formidler alt fra miljøvern til dopparanoia.

- Han river og sliter og utvider språket. På den måten representerer han rocklyrikk i helt ideell forstand, nemlig som små, grensesprengende tekster, har tidligere Beat-redaktør Tom Skjeklesæther sagt om tekstforfatteren.

Ifølge ham selv gjelder det å ikke forklare for mye.

- Folk som skriver låter for å være interessante er i mine øyne genuint uinteressante. Enhver forklarende beskrivelse blir overflødig fordi det er musikken som bestemmer hva lytteren legger i den uansett. Hvis ting blir forklart, mister man interessen med en gang, sier han, og understreker at tekst er en intellektuell øvelse: Man kan formidle en holdning, men ikke forklare hvordan ting ser ut.

- Så hvordan skriver man en god sangtekst?

- Unngå å smøre tjukt på med adjektiver og adverb, det virker fort forklarende. Presentasjonen av teksten er også viktig, og regelen bør være at en god tekst klarer seg selv. Man kan lett ødelegge tekster ved å hjelpe dem med patos og følelser i framførelsen.

Kristiansen mener band som Tolv Volt, Morris og Tungtvann klarer dette.

- Unge band kan godt ta munnen fullere. Da er det helt konge av Tungtvann å kalle den første ep'en etter debuten for «Påfyll».

ROCKER: Kjartan Kristiansen skriver stadig rockepoesi.