Rockeprinsen på plass

KRISTIANSAND (Dagbladet): Kronprins Haakon er Quart-festivalens mest trofaste publikummer. I går ankom han festivalområdet for fjerde år på rad. Sammen med gode kamerater digget han hipp-hopp heltene Beastie Boys.

Før konserten ble kronprinsen observert i VIP-området. Sammen med noen kamerater slappet han av med en øl.

Ti minutter etter at Beastie Boys begynte, ruslet Haakon diskre ned i folkemengden foran scenen. Kronprinsen hadde som vanlig et par sikkerhetsvakter i hælene, men publikum som stod rundt kronprinsen lot likevel ikke til å merke seg den celebre sidemannen. Tidligere på dagen var kronprinsen på skjærgården sammen med kamerater. Som under tidligere Quart-festivaler er kronprins Haakon privat innlosjert hos venner når han er i Kristiansand.

Trofast

Mens søster Märtha, pleier sine interesser for hestesport, har Haakon langt mer rocka interesser. Helt siden tenåra har han vært en hyppig konsertgjenger. 16 år gammel var han på Paul McCartney-konsert i Drammenshallen.

Men seinere har kronprinsen blitt en langt mer kresen og trendbevisst musikkfan. På begynnelsen av 90-tallet var Haakon en stor fan av den populære grønsjbølgen. Han ble observert på Oslo-konserter med både Stone Temple Pilots og Pearl Jam. Utover på 90-tallet var kronprinsen også fast gjest på Kalvøya-festivalen. I '95 stilte han med sin smått berømte Sox-caps - berømt fordi deler av pressen tolket det som om det stod «Sex» på lua. Året etter fulgte han legenden Neil Young fra Kalvøyas scene.

Begynte i 95

Men det er slett ikke oldis-rockere som Young har preget kronprinsens musikksmak de siste årene. I august '96 var han på plass for å følge den hippe amerikanske gruppa Garbage på Rockefeller.

Og allerede fra '95, før festivalens gjennombrudd, begynte kronprinsen å reise på Quart-festivalen sammen med kamerater og livvakter. Festivalen som er kjent for sin innovative stil, virker som skreddersydd for kronprinsen.

For to år siden nøt han supertrendey artister som jungle-kongen Goldie og tripp-hopp sjefene Massive Attack, i fjor var det engelske Suede og amerikanske Rage Against The Machine som stod på krompens Quart-meny, og i år åpnet han med ex-verstingene i Beastie Boys.

Teft

Begge de to siste årene har kronprins Haakon fått med seg Quart-festivalens strandfest «Bomb The Beach». I fjor traff han eks-kjæresten Cathrine Knudsen, uten at de vekslet særlig mange ord.

Men uten at kronprinsen noengang har gått i dybden om sin musikkinteresse i intervjuer, tyder alt på at det er noe mer enn en overflatisk party-hobby. Vinteren '96 tok Haakon turen til platesjappa Voices Of Wonder på Grünerløkka for å skaffe seg debutalbumet til engelske Fatboy Slim. Nok en gang viste kronprinsen god teft. I dag er Fatboy en av de aller mest ettertraktede produsentene og musikerne i England.

PÅ PLASS: Musikkinteresserte Haakon i Kristiansand i går kveld.