Rocker verden

NEW YORK (Dagbladet): - Er jeg et jenteideal? Hvis motebutikkene rundt om i verden har klær som likner mine, så har det lite med meg å gjøre. Jeg er ikke opptatt av shopping, altfor utålmodig til å orke å tråle butikker.

Dette svarer Shakira på Dagbladets spørsmål om hennes syn på å være modell og inspirasjon for jenter verden over. Den colombianske superstjernen, som har solgt nesten 10 millioner eksemplarer av albumet «Laundry Service» og har platinaplater flere ganger i over 30 land, stilte opp til et kort møte med pressen i New York i går. Nydelig, med jeans og joggesko, bar mage og hatt.

- Fred i Colombia

Hun ankommer med et par gorillaaktige bodyguarder på litt avstand. Hvorfor forstår man når horden av råsultne fotografer kaster seg over den lille skikkelsen. Stemningen er nesten litt skremmende, men Shakira lar seg ikke forstyrre av alle som roper navnet hennes i håp om få det spesielle blikket.

På vekselvis spansk og engelsk svarer hun på spørsmålene.

- Hva er det ditt mål?

- Fred og stabilitet i Colombia. Mitt fedreland har nå levd i 40 år i en overgangsperiode og vi har gjort dyrekjøpte erfaringer. Nå er det på tide med en permanent fred.

Suksessen

En journalist fra USAs største spanskspråklige ukeblad vil vite hvordan suksessen har påvirket hennes liv. Shakira - som stiller med mor og far sammen med bodyguardene i bakgrunnen - forteller at hun heldigvis har en familie som elsker henne for den hun er, ikke for suksessen og pengene.

- Dette er en utrolig positiv impuls i mitt liv, sier hun.

Om suksessen sier hun at den har overveldet henne. Aldri hadde hun trodd at den skulle bli noe i nærheten av dagens situasjon. Ikke i sine villeste drømmer hadde hun tenkt seg dette.

Til Europa

Foranledningen for møtet i New York er starten på Shakiras første verdensturné. Under tittelen «Tour of the Moongoose» skal hun besøke 30 land og 50 byer i år og neste år. Turneen går hovedsakelig til de to amerikanske kontinentene, men før jul blir det tre konserter i Europa. Midt i desember får Barcelona, Köln og London besøk av Shakira.

- Jeg er imponert over den europeiske interessen for min musikk, sier hun.

Albumet «Laundry Service» er skrevet og produsert av henne selv. Shakira er en verdensartist i sin egen betydning av ordet. Hun er en kombinasjon av colombiansk bakgrunn, libanesisk herkomst, brasiliansk rytme og global rock and roll. De multinasjonale selskapene som sponser turneen hennes, begrunner det nettopp med at Shakira representerer energien og de multikulturelle elementene i den internasjonale ungdomskulturen.

- Hvorfor «moongoose» som symbol for turneen?

- Dette er et fantasidyr. En modig skapning som biter hodet av slangen. Slik trenger vi også å bite hodet av hat og ondskap i vår tid, sier Shakira.

VERDENSARTIST: Dagbladet møtte Shakira i New York i går. Hun starter sin første verdensturné med en konsert i San Diego 8. november. I desember kommer hun til Europa. - Jeg er imponert over interessen for min musikk i Europa, sier Shakira.