Rockere tok en Jesus

Øya åpnet med de beste intensjoner da The Polyphonic Spree gikk på vannet for kunsten og de fattiges skyld.

ØYAFESTIVALEN (Dagbladet.no): En hel haug med rockere i kjortler gående på en nedsenket landgang ut i vannspeilet i Middelalderparken. Slik åpnet årets Øyafestival.

Anledningen var kunstinstallasjonen «Under», et samarbeid mellom Øyakunst og FN for å sette fokus på verdens fattigdom og skape en bedre verden.

- Dette var stort. Vi har selvfølgelig lang øvelse med å gå på vannet. Det er noe vi gjør privat hele tida, fleipet Tim Delaughter, sjefen i Dallas-bandet The Polyphonic Spree, overfor Dagbladet.no.

Kjortler

Det 20+ store hippiebandet kler seg normalt i kjortler på scenen, et kledelig plagg for deres oppløftende og umiddelbare pop ispedd litt gospel. Og kjortler passer selvfølgelig fint når man skal gå på vannet.

- Dette var noe vi ønsket å være med på. Vi vil være med å sette fokus på verdens fattigdomsproblemer og vise at det umulige er mulig, sier Delaughter.

Til ettertanke

De fire kunstnerne Kristina Peel, Eirin Støen, Benjamin Stenmarck og Ingvild Langgård står bak årets Øyakunst. De forteller til Dagbladet.no at ideen bak «Under» er å vise at det umulige er mulig.

HIPPIEBAND: The Polyphonic Spree sprer glede med sin oppløftende og umiddelbare pop. Her går gjengen på vannet. Foto: EIRIK HELLAND URKE
HIPPIEBAND: The Polyphonic Spree sprer glede med sin oppløftende og umiddelbare pop. Her går gjengen på vannet. Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

Dette er også målsetningen til tusenårsmålkampanjen i Norge: FN-sambandet, Fredskorpset, UNDPs nordiske kontor og Unicef har gått sammen for skape blest om en rekke mål FN har satt for å få en bedre verden.

- Det er bare tillatt med to mennesker om gangen ute på «Under». Det skal være et sted for stillstand og ettertanke, akkurat slik vannspeilet her Middelalderparken innbyr til. Vi håper at både de som benytter seg av «Under», og de som ser på, får en lavmælt men overraskende opplevelse, sier Kristina Peel til Dagbladet.no.

- Gledet meg i to år

Tre kvarter etter at The Polyphonic Spree tok en Jesus entret det norske bandet Ricochets hovedscenen på Øyafestivalen.

Senere i dag spiller artister som Dinosaur Jr, Magnet, Turboneger, Kings of Convenience og nevnte The Polyphonic Spree. Delaughter hevder han har gledet seg til kveldens konsert i flere år.

- Jeg har pratet om dette i to år. Vi har en kompis her i Norge som fortalte oss om Øyafestivalen. Så da vi spilte her under Nobelpriskonserten besøkte jeg Middelalderparken. Det var kaldt og dekket av snø, men for et sted, sier Delaughter til Dagbladet.no.

ØYA STARTER:</B> Øyafestivalen starter i dag med band som Dinosaur Jr, Turboneger og Magnet på plakaten.
ØYAKUNST:</B> Ingvild Langgård, Eirin Støen, Benjamin Stenmarck og Kristina Peel står bak kunstinstallasjonen Under.