VÅRE NYE BARNESTJERNER: The BlackSheeps vant superfinalen i Melodi Grand Prix junior i Århus i Danmark 29. november. Fra venstre bassist Alexander Touryguin, trommis Viktoria Eriksen, vokalist Agnete Kristin Johnsen, og gitarist Emelie Nilsen. Foto: SCANPIX
VÅRE NYE BARNESTJERNER: The BlackSheeps vant superfinalen i Melodi Grand Prix junior i Århus i Danmark 29. november. Fra venstre bassist Alexander Touryguin, trommis Viktoria Eriksen, vokalist Agnete Kristin Johnsen, og gitarist Emelie Nilsen. Foto: SCANPIXVis mer

Rockerne som vant våre hjerter

Med sjarm og musikalitet har The BlackSheeps tatt oss alle med storm.


Stem på årets navn 2008 her!

Da de fire ungdommene i The BlackSheeps entret scenen i Oslo Spektrum tidligere i høst og gjøv løs på publikum og tv-seerne med en norsk/samisk punkrocker om en feit og syk bikkje, var det mange som fikk lørdagspizzaen i vrangstrupen.

For første gang i Melodi Grand Prix Juniors historie fikk vi høre en tilnærmet voksenlåt — ikke en rosasøt barnesang.

Småstjerner
Da de vant hele bøtteballetten i Århus forrige måned, sendte statsminister og kulturminister gratulasjonstelegram.

Og så vokalisten, da. Den spedbygde jenta synger fletta av voksne og langt mer etablerte artister.

—?Jeg har sunget hele livet, allerede før jeg kunne snakke.

—?Har en drøm om å bli sanger og artist på ordentlig. Og så har jeg også lyst på en skuespillerkarriere, sier Agnete Johnsen.

Vi sitter på kafé i Oslo. Folk titter, nikker og ber bandet skrive flere fine sanger. Tenåringene takker høflig. Bandet, minus gitarist Emelie, som er syk, har spilt for 4000 publikummere på Redd Barnas Nobel-arrangement. Backstage fikk de autograf av Marit Larsen — det burde vært omvendt.

Lei av hiten
—?Vi skjønner neste ingen ting — hadde ikke ventet å vinne noe som helst, verken den norske eller den nordiske MGP jr.-finalen.

Det er blitt en hektisk høst. Juletentamener er blitt forskjøvet og utsatt. Bandet er blitt nedrent av pressen, men støtteapparatet skjermer dem så godt det lar seg gjøre.

«Oro jaska, beana» har det meste av det en hit skal ha. Store og små i hele Norden nynner på den.

—?Jeg er så lei den, sukker Alexander Touryguin — men da vi minner ham på at Åge Aleksandersen og Rolling Stones må leve med sine hits hele livet — synker han sammen.

—?Sangen er litt inspirert av hunden min, som i en periode veide mer enn dobbelt så mye som den burde. Men Paco døde ikke, heldigvis.

Ikke samisk band
«Oro jaska, beana» betyr «ti stille, hund». Det er mer samisk i sangen: «Cuoccas bajas ja ruohta» og «jeanat vieha, beana» — som henholdsvis betyr «reis deg og spring» og «gi lyd fra deg, hund».

—?Vi er ikke et samisk band. Mange vil ha oss til det, men vi er et band — et norsk band — et ungdomsband, slår Agnete fast.

—?Og vi er rockere. Vi driver ikke med pop. Vi hører på Led Zeppelin og Kiss, sier Victoria Eriksen.

Talenter med plate
Den første The BlackSheeps takket etter MGP jr-seieren, var musikklærer Anders Voll. Som kontaktlærer, rockmusiker og forbilde var det han som sparket karrieren deres i gang.

—?De kunne ikke mye da jeg traff dem. De utviklet seg raskt, noe som tyder på talent og musikkforståelse, sier den tidligere musikklæreren.

På nyåret går The BlackSheeps i studio for å spille inn sin første plate.

—?Vi har flere sanger, noen handler om kjærlighet og noen er skumle, sier Agnete.