Rockernes gitar er 50

Stratocaster er den mest kjente av alle rockegitarer.

(Dagbladet.no): I år er det 50 år siden oppfinneren Leo Fender lanserte Stratocaster, gitaren som i hendene på talenter har skapt musikkhistorie. CNN skriver:

 • Jimi Hendrix fikk den til skrike.
 • Stevie Ray Vaughn fikk den til gråte.
 • Eric Clapton fikk den til å rocke.

  - Folkevogn


  - Stratocaster? Det er folkevogna blant gitarer. Den kan brukes til alt og låter alltid like bra. Men for å få dét til, må den behandles som en kvinne, sa gitarist Frode Alnæs til Aftenposten.

  Leo Fender var en radioreperatør som ikke spilte gitar sjøl. Men han puslet med en del forskjellige prosjekter. Et av dem var en første serieproduserte massive gitaren, plankegitaren, lansert i 1950. Det var en broadcaster, seinere Telecaster.

  Fender var kjent for å bruke musikeres forslag i hans design, og fire år etterkom Stratocaster på markedet. Den var et resultat av samarbeidet mellom Fender, hans kolleger og gitarister.

  Etter eget ønske


  Fenders Stratocaster kom på banen i farger, og designet er nesten uendret i de 50 åra den har gledet ører verden over.

  - Hvem vet hvor mange ganger man har prøvd å kopiere den. Men ingen har engang nærmet seg. Gitaren er definitivt et så vakkert bygd instrument som noe annet, sier Nils Lofgren, gitarist i Bruce Springsteens E Street Band, til Cnn.com.

  I dag produseres det 1000 gitarer daglig fra fabrikkene i Mexico og California. Du kan også bestille en gitar etter egne spesifikasjoner. Keith Richards kjøpte for eksempel seks slitte eksemplarer.

  Millioner


  Men det er på auksjoner Stratocaster virkelig viser sin verdi. To millioner kroner fikk trommis Mitch Mitchell for gitaren Hendrix brukte på Woodstock. Eric Claptons gamle Stratocaster fra 50-tallet gikk for 3.9 millioner kroner.

  Det var rock\'n\'roll som gjorde Stratocaster berømt. Men hva hadde rock\'n\'roll vært uten Stratocaster?

  - Leo Fender skapte et kunstverk som er nyttig for millioner av musikere, og som alltid vil være nyttig, sier Lofgren.

ROCK:</B> Eric Clapton spiller på sin Stratocaster fra 1986.
BRENNBART:</B> Jimi Hendrix brant denne gitaren under Miami Pop Festival i 1968. Etterpå gav han den til Frank Zappa. Her står Zappas sønn Dweezil med gitaren.