Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rocketurisme

Rock og tilhørende herligheter gjør ikke bare artistene pengefete, men musikken sørger også for at opphavet får fortjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): The Beatles trekker turisthorder til Liverpool og til Londons barfotgate, Abbey Road. Elvis og Graceland pumper fortsatt penger inn til Memphis, og nå ønsker Dublin å dra nytte av bysbarna i U2. Rock'n'roll-turisme er en næring i vekst, mener turistkontoret i Irlands hovedstad. De forteller at byen stadig får flere turister p.g.a. av Bono & co. Unge mennesker vil se hvor det hele startet, hjem, studio og barer. Dublin forventer ikke Beatlemania, men kanskje litt Achtung baby.

  • Denne charterturismen bør kunne bli en vekstnæring, også i Norge. Statens distriktspolitikk er jo ikke mye å skryte av, selv om The Bondevik kommer fra skiskytternasjonens ytterkant.

Derfor, kjære ildsjeler på diverse kulturkontorer, første riff er herved raffet. Tenk bare på hvor mange som vil til Namsos, beliggende i Guds eget trønderfylke, med visum til D.D.E.-land.

For å sette oss i stemning må stedets byvåpen, den gule elgen på rød bakgrunn, byttes ut med trekkspillrumpa til Bjarne Brøndbo. Eller kanskje et dobbeltportrett av Åge & Terje. Rom for natta, med 96% rock'n'roll, vil bli en attraksjon på puben Dirty Nelly.

  • Tromsø hadde som kjent langt hår allerede for 40 år siden. Byen vasser fortsatt i nær og fjern musikkhistorie. Vi ser for oss en dobbeltdekker-busstur: Fra The Pussycats via Bel Canto til Lene Marlin med en innlagt Röyksopp, før vi haster videre. Nordover i fri joik. Kanskje for å ri på ville reinsdyr sammen med en fjern kusine av Mari Boine... same shit, new wrapping?

Neppe, men Tom Skjeklesæther er jo bofast i Halden igjen. The Boss hyres inn til foredrag (med overhead) om prefasen Young Lords blir Saturday Cowboys til Down on the Farm.

  • Toten kommer vi ikke utenom med Vazelina og hjemme hos søstrene Andersen, c/o Rypdal. Ei heller Drammen med Herodes Falsk og Jonas Fjeld. Marmorbyster av dem ved travbanen?

Og, da har vi ikke nevnt det å kunne sveve over byen med Lars Lillo på jakt etter Norwegian Wood, Saft og Ylvis i Bergen før Morten Abel inviterer til en oktobermimrefestival i September When.

Hele Norges coronakart