Rockhistorisk gull

Kulthelt funnet i campingvogn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Sangeren og låtskriveren Jim Ford har et renommé bygd på én plate, utgitt i 1969. Den het «Harlan County» og skildrer en oppvekst i Harlan County, Kentucky, et område der folk stort sett har levd av hjemmebrenning og jobbing i kullgruvene. Et minihelvete de fleste, og i hvert fall Jim Ford, ikke har gjort annet enn å lengte vekk fra gjennom en oppvekst som ikke er ulik den Robert Mitchum skildrer i filmen «Tordenveien» eller miljøet i «Coal Miner’s Daughter»-filmen om Loretta Lynn.

Villmann

Jim Ford reiste hjemmefra og haiket seg rundt i USA på Jack Kerouac-vis. Han levde som uteligger i New Orleans, men endte i California der en mangemillionær hørte ham og finansierte innspillingen av en ti spors LP. Plata ble ingen bestselger, men fikk etter hvert et sterkt kultrykte blant kjennere av hvit soul og sørstatsrock.

Men ryktet har gått om Jim Ford. Han forsvant fra musikkscenen, men dukket opp i hemningsløse partykretser rundt folk som Sly Stone og Bobby Womack og opparbeidet seg et rykte som en sær, sky og eksentrisk villmann og kvinnenedlegger – og i mange år fullstendig neddopet på kokain.

Campingvogn

Et svensk fan, L-P. Anderson fra Göteborg, klarte etter et intenst spaningsarbeid å finne Ford i en campingvogn i Nord-California. Etter å ha lokket ham ut av skallet, fikk han Ford til å fortelle sin historie. Andersons intervju er blitt fargerike linernotes til denne utgivelsen, som foruten «Harlan County»-plata inkluderer 15 obskure spor funnet på teiper hjemme hos Ford.

Ford spilte inn både egne sanger og annet materiale, til sammen en USA-kritisk, selvbiografisk skildring av et liv i et hyklersk og steinhardt samfunn, formidlet av en intens Tony Joe White-cool stemme og backet med samme finesse som Elvis Presleys legendariske «Elvis in Memphis»-album. Musikk uten nåde – framført av en stemme for millioner.

KULTHELT: En svensk fan lokaliserte Jim Ford i en campingvogn i Nord-California og fikk et intervju. Resultatet har blitt linernotes til denne utgivelsen. Foto: TUBA RECORDS
KULTHELT: En svensk fan lokaliserte Jim Ford i en campingvogn i Nord-California og fikk et intervju. Resultatet har blitt linernotes til denne utgivelsen. Foto: TUBA RECORDS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer