«Rockmuseet får ikke noe stæsj av oss. Vi har fortsatt bruk for det.»

DumDum Boys blir kalt en av de «fire store» i norsk rocks historie, men er ikke klar for å henges opp i monter. Rockmuseet i Trondheim får ingenting ennå.

-  Hva som var utfordringen denne gangen? Kanskje å ikke være patetiske? svarer bassist Aslak Dørum halvveis spørrende.

20 år er gått siden DumDum Boys slapp sin aller første singel, «Sorgenfri». Mandag er de ute med sitt første album med nye låter på åtte år. Mye har skjedd i løpet av disse få åra, men bandet er seg sjøl lik når vi møter dem i Millenniumssuiten på Grand Hotel i Oslo. Med todagersskjegg og halvslitte klær behersker de sin «arrogante eleganse», som Joachim «Jokke» Nielsen på et av sine siste album sang om at han hadde mistet.

-  Bare det at vi har klart å samle alle fem i bandet, og en produsent, beviser egentlig at vi har noe å komme med, slår Aslak fast.

-  Bråka og drakk øl

DumDum Boys var kjent som et av Norges mest hardtslående band, med et illsint sceneshow der karsken fløt like mye på scenen som blant publikum.

-  Det er ikke sånn nå, sier gitarist og låtskriver Kjartan Kristiansen og smiler.

-  Det er en balansegang, det der. Det er ikke noen vits i å late som du er 20 år, kvitterer Aslak.

Det var heller ikke noen selvfølge at det nye albumet, «Gravitasjon», skulle komme ut. Etter den forrige plata i 1998 gikk lufta ut av ballongen for bandet, og de hadde ingen framtidsplaner. En turné i 2003, som bandet var ganske lite motivert til, ble redningen.

-  Vi var litt usikre på hvordan det skulle bli. Vi var litt sånn: «Ja, okei». Vi var redde for å bli stående som et Nazareth eller Uriah Heep som spiller coverlåter av seg selv. Men så ble det en utrolig bra opplevelse, sier Kjartan. Dermed bar det inn i øvingslokalet i 2003.

-  Det var jævlig gøy. Vi bare sto og bråka og drakk øl, sier Aslak.

-  Dere er ikke redde for å bli for tilbakeskuende?

-  Nei, vi tenker kanskje litt for lite på det, sier Kjartan.

-  Det blir jo bare vanskeligere og vanskeligere å sette opp setliste (sangrekkefølge på konserter, red.anm.), innrømmer Aslak.

Småflaskemuseum

Med debatten rundt et norsk pop- og rockmuseum, er DumDum Boys blitt trukket fram som et naturlig band å vie plass. Med lokalisering i Trondheim, er det kanskje enda mer aktuelt.

-  De får ikke noe stæsj av oss. Vi har fortsatt bruk for det, svarer Kjartan, før Aslak følger opp:

-  Munch-museet ble bygget fordi Oslo kommune satt på en stor samling som folk var hypp på å se. Her måtte man på død og liv ha et rockmuseum, men de aner ikke hva som skal være der. Men det finnes jo småflaskemuseum, sier Aslak oppgitt.

-  Ja, men de bygde ikke museet, for så å begynne å pelle småflasker, svarer Kjartan.

DumDum Boys blir sammen med Raga Rockers, deLillos og «Jokke» regnet som de «fire store» i norsk rock. Tre er fortsatt aktive.

-  Det skulle bare mangle, egentlig. I utlandet er det flere av de store bandene som holder på i mange, mange år, mener Aslak.

-  Er det trist at ikke Jokke også er med?

-  Ja, det er drittrist. Han hadde hatt den samme posisjonen som oss nå, sier Kjartan.

-  Jeg skulle virkelig ønske at han kunne gå rundt og være litt fetert gammal rocker.

TILBAKE: Sola Jonsen (f.v.), Kjartan Kristiansen, Prepple Houmb, Aslak Dørum og Atle Karlsen i DumDum Boys ga ut sin første singel i 1986. 20 år etter er de klare med albumet «Gravitasjon», og i kveld er de gjester i «Først & sist».