Rock\'n\'roll på veien

Så kjærlig, så kjærlig er Cameron Crowes rocketurné av en oppvekstfilm.

Nesten i kjærligste laget, men «Almost Famous» er så full av sjarm, gode personer og treffende observasjoner at det får være. Alle som en gang innledet et forhold til rock, vet at det er en av livets få evigvarende forbindelser. Dette er historien om en gutt som fikk bli voksen med musikken han elsket. De av oss som er bitt av basillen får hjertebank.

Band Aide

Crowe («Jerry Maguire») har bygd filmen på sine egne erfaringer. Han var, omtrent, som 15 år gamle William Miller (Patrick Fugit), gutten som i 1973 hyres av Rolling Stone til å skrive en turnéreportasje om det nesten store bandet Stillwater. Ingen i det berømte magasinet aner at det er et barn de har sendt på jobb, og ettersom deadlineproblemene øker, må William stadig ringe til sin mentor, rockejournalisten Lester Bangs (Philip Seymour Hoffman). Hjemme sitter mor (Frances McDormand) og bekymrer seg for dop og damer, mens guttungen stifter bekjentskap med «sex, drugs and rock\'n\'roll» på veien, særlig via groupien Penny Lane (Kate Hudson) - hun insisterer på å kalle seg Band Aide - og den mystiske gitaristen Russell (Billy Crudup).

Talentet Hudson

Hoffman og McDormand leverer aldri dårlig arbeid, og Fugit gjør en god figur som den sjenerte William.

Men Kate Hudson tar det meste av oppmerksomheten i «Almost Famous» med sin innsiktsfulle, såre skildring av den liksomtøffe Penny med et intrikat forhold til den gifte gitaristen.

Vi er altså på turné, i bunn og grunn et ørkesløst driv mellom hoteller og scener, og Crowe fanger dette livet med kjennermine. Den slagne landevei manifesterer seg iblant i litt flat dramaturgi. Regissørens vennlige blikk på sitt tema gjør at også en LSD-trip mest blir en sjarmerende flopp. Han kunne vært skarpere - gud og hvermann kjenner til dopbruduljene i rockebransjen på 70-tallet. La bare noen unge døde og Keith Richards være nevnt.

Men den som en gang ble henfallen til gitarer og idoler vil ikke bare kjenne seg igjen - for dem er «Almost Famous» opplevelsen som bekrefter at vi går i graven med skinnjakker og støvler på.

Delta i «Almost Famous» konkurransen

William som rockejournalist.<p> Delta i <a href=\'/kultur/2001/02/07/240496.html\'>«Almost Famous» konkurransen</a>
Med Frances McDormand som bekymret mor