Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rockorakel skrev murstein mot faktafeil

Still spørsmål til Jon Vidar Bergan (43), aktuell med musikkleksikon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er lei av alle faktafeilene i leksika som allerede finnes, sier Jon Vidar Bergan til Dagbladet.no.

Den ivrige konsertgjengeren og popquizeren lanserer i kveld 1200 sider musikk, musikk, musikk, i Kunnskapsforlaget «Store rock- og popleksikon». Det skulle ikke være mange brølere i det.

- Siden tidlig på 80-tallet har jeg samlet på opplysninger om musikere. Etter hvert fikk jeg lyst til å gjøre noe større ut av det. Jeg er nøye på årstall, opptatt av stavemåter og det er nok vanskelig å finne feil i boka, sier Bergan.

ABBA først

I fjor kom det første storstilte leksikonet om norsk pop og rock ut, og Bergan ser på sitt leksikon som en internasjonal oppfølger. Boka har artister fra og med 50-tallet og løper like fram til i dag.

«Bangles er en av få jentegrupper der alle medlemmene skriver egne sanger og spiller på platene,» skriver han blant annet i boka.

Kronologisk starter boka med ABBA og ender med - riktig - ZZ Top.

«Da de kom tilbake i 1979, hadde både Gibbons og Hill sluttet å barbere seg. Frank Beard (...) har tross navnet bare bart,» skriver han om bandet der 2/3 har skjegg til langt nedfor tredje skjorteknapp.

I tilfelle feil

- Selv om jeg er i overkant opptatt av musikk, har jeg forsøkt å lage dette til et leksikon for alle. Dette skal ikke være en sær ting for spesielt interesserte, sier Bergan.

Tross forfatterens faktakjepphest, har han oppgitt e-postadressen sin i boka.

- Ingen er perfekte, og jeg vil gjerne vite om feil dersom det skulle være noen. Det er bare slik man kan bli bedre, sier Bergan.

Hvem har han tatt med, hvem har han utelatt, og har hans personlige favoritter større plass? Hva er den særeste opplysningen i boka? Still spørsmål!

EN EKTE MUSIKKELSKER: Jon Vidar Bergan har en solid kildeliste i sitt rock- og popleksikon.
Hele Norges coronakart