Rockslaver

Fusjonen mellom Rage Against the Machine og Soundgardens Chris Cornell høres overbevisende ut på bandets første plate. Men det har ikke vært bare enkelt.

LOS ANGELES (Dagbladet): - Vi visste ikke hva vi skulle gjøre da vår vokalist Zack de la Rocha forlot oss. Han sluttet like før vår siste skive, men vi vet hvorfor Rage Against the Machine gikk i historiebøkene, sier Tim Commerford til Dagbladet.

- Vi ble oppløst på grunn av mangel på kommunikasjon. Da vi fikk med oss Chris Cornell for å danne Audioslave, var vi bevisste på at det ikke skulle skje igjen. Vi har hatt profesjonelle mennesker til å hjelpe oss.

- Ingenting fungerte

Likevel tårnet problemene seg opp for den historiske rockfusjonen. Selv om kjemien stemte mellom Rage Against the Machines Tim Commerford (bass), Brad Wilk (trommer) og Tom Morello (gitar) og den tidligere Soundgarden-vokalisten Chris Cornell, sloss Rage-managementet og plateselskapet mot Cornells management og selskap.

- Begge frontene var sterke og ville styre dette. Uansett hvor mye vi ønsket at de skulle samarbeide, ville de det ikke. Ingenting fungerte.

Den svære rockemønstringen til Ozzy Osbourne, Ozz-fest, ble i vår booket under Rage Against the Machines navn, selv om partene var enige om at det nye bandet ikke skulle hete verken Rage Against the Machine eller, for den saks skyld, Soundgarden.

Bandet som egentlig ikke hadde noe navn, hadde heller ingen plate.

- Chris var oppgitt og sikker på at dette ikke ville fungere. Vi andre i bandet var enige. Dermed måtte vi rydde opp: Vi sparket våre managere, avsluttet gamle kontrakter og startet på nytt med nye mennesker. Vi ble ofre for meningsløs stolthet og politikk, fortsetter Commerford, som i dag er fornøyd med at de avlyste sin deltakelse på Ozz-fest-turneen i USA.

- Vi var fryktløse

- Det kunne ha endt med en katastrofe, for vi var ikke klare. Dessuten vet jeg ikke helt om Ozz-fest er noe for oss. Ozzy Osbourne er i dag en kjent skuespiller som driver med sit-com i Beverly Hills. Jeg orker ikke å være en del av et slags «Cosby Show», sukker Commerford.

Samtidig vet han og bandet at de ikke vil spille for 50000 når de nå legger ut på turné, som trolig inkluderer en konsert i Oslo i løpet av vinteren.

- Dette føles som å starte på nytt, og jeg er så forbannet stolt. Jeg har spilt denne plata konstant siden vi hadde den klar. Med Rage gjorde jeg aldri det, innrømmer Commerford.

- Da kjemien begynte å sitte, ble vi ganske fryktløse. Vi skrev 21 låter på 19 dager, og alt vi skrev på åtte måneder sammen med Chris, er like mye som vi gjorde de siste åtte åra i Rage. For oss har alt dette vært en befriende kreativ eksplosjon, fortsetter Tom Morello, kjent for sine sciencefictiongitarlyder.

90-åra tilbake

- Alle de store bandene fra 90-tallet - Pearl Jam, Nirvana og dere - er tilbake med nye album nå. Er dere vekket av George Bushs krigstrommer?

- Ja, det er mulig. En del av 90-tallet var det også krigen mot Irak. Vi var de ekte rockbanda, vi var en bevegelse. Vi sto for noe, sier Commerford.

- Men det er mest en merkelig tilfeldighet at vi kommer ut med nye skiver samtidig, ler Morello og kommer med en tirade mot mesteparten av bandene som de siste åra har dominert.

- Jeg vet ikke forskjellen på Blink 182 og Sum 41. De virker mer som kakeskjærere, sier Commerford, som markerte sin avsky mot Limp Bizkit under MTV Video Music Awards for noen år tilbake.

Han ble arrestert etter at han klatret opp i noen kulisser på scena, men greide å stjele oppmerksomhetene fra takketalen til Limp Bizkit.

Audioslave deler oppfatningen av at den eneste ambisjon flere hitlistevinnere de siste åra har hatt, er å håve inn penger og sikre seg stjernestatus. Rappere og rockere kjører rundt i svære Bentleyer, har de dyreste klesmerkene og er til enhver tid tungt lastet med juveler.

- I USA er det nå en vill kamp for mange band å få låtene sine inn i reklame. For meg er det den største avskyelighet. Tenk å selge musikken din til et råttent bilmerke, skofirma - eller ølmerke! Det er å knuse tilliten til musikken og fansen. Bandene på 90-tallet hadde integritet og en kunstnerisk ambisjon, sier Morello.

ROCKFUSJON: - I Rage Against the Machine var det full trøkk hele tida, så vi måtte lære oss å myke opp litt. Cornell var veldig klar på dette, sier bassisten Tim Commerford. Sammen med sine tidligere Rage Against the Machine-venner Tom Morello og Brad Wilk har han gått sammen med den tidligere Soundgarden-vokalisten Chris Cornell. Resultatet er Audioslave.