SER TILBAKE: «Rocky»-skaper Martin Kellerman har større muligheter til å se tilbake på eget liv enn andre — blant annet via teaterstykket «Rocky — The Big Payback» som har premiere i Oslo i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog
SER TILBAKE: «Rocky»-skaper Martin Kellerman har større muligheter til å se tilbake på eget liv enn andre — blant annet via teaterstykket «Rocky — The Big Payback» som har premiere i Oslo i kveld. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

«Rocky» hater å se sitt liv på scenen

Nå er Martin Kellerman i Oslo for å gjøre nettopp det.

||| Da svenske Martin Kellerman i 1998 mistet jobben, kjæresten og leiligheten, visste han ikke hva han skulle ta seg til. Det kunne gått verre - for siden den gang har vi fått følge Kellermans liv gjennom den selvbiografiske suksesstegneserien «Rocky».

I kveld har teaterstykket «Rocky - The Big Payback» premiere på Smuget i Oslo. Stykket har i flere år turnert i Sverige, og tar for seg Kellermans første år som serieskaper.

- Det er ganske mye som har forandret seg, jeg har lært mye fra den gang. Da jeg skrev stykket følte jeg at jeg så på hendelsene med en distanse - men det var jo bare to år etter, så jeg hadde vel ikke lært meg så veldig mye. Det er litt vanskelig å se stykket nå, merker jeg, sier Kellerman til Dagbladet.

Gode dialoger
Teaterstykket, som i utgangspunktet skal gå i ti dager, er regissert av Jan Sælid, som for tiden også er aktuell som skuespiller i Christopher Nielsen-stykket «Hustyrannen» på Nationaltheatret.

- Kellerman har tilført stykket en dramaturgi som løfter Rocky ut av stripeformatet, blant annet med sofistikert overlapping av hendelser. Serien har også gode og lange dialoger, der karakterene gjerne sitter på kafé eller i sofaen. Det er jo noe som også egner seg godt for en teaterscene, sier Sælid til Dagbladet.

Personlig
I stykket framstår skuespillerne som mennesker, i motsetning til dyrefigurene vi kjenner fra serien. Ifølge Sælid hjelper dette stykket med å stå på egne bein, mens det for Kellerman gjør ting mer personlig:

- Det er rart å se folk på scenen som tolker meg, vennene mine og situasjonene vi har vært i. Jeg skrev dette for så mange år siden, at jeg nå bare tenker at jeg skulle gjort ting annerledes - ikke i livet, men i gjenfortellingen av det. Livet er som det er, men på en rar måte skulle jeg ønske jeg var mer tro mot sannheten, sier Kellerman, som i kveld skal se premieren i Oslo.

- Det er ikke alle forunt å se sitt eget liv på en teaterscene?

I STRIPEFORM: Teaterstykket tar for seg den første tiden da Martin Kellerman bestemte seg for å lage tegneserie.
I STRIPEFORM: Teaterstykket tar for seg den første tiden da Martin Kellerman bestemte seg for å lage tegneserie. Vis mer

- Nei, og det er flaks for de fleste at de slipper.