Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tegneserien «»Rocky»

Rocky legger ned: Martin Kellerman har tegnet siste stripe

Leverer inn «oppsigelse» for tegneseriehunden etter 20 år og én måned.

ROCKY TAR FARVEL: Etter tjue år med den hverdagsfilosoferende hunden Rocky, legger Martin Kellerman nå opp. Foto: Martin Kellerman / Rocky
ROCKY TAR FARVEL: Etter tjue år med den hverdagsfilosoferende hunden Rocky, legger Martin Kellerman nå opp. Foto: Martin Kellerman / Rocky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter tjue år med delvis selvutleverende, selvbiografiske tegneseriestripene med den angstfylte, hverdagsfilosoferende hunden Rocky, legger serieskaper Martin Kellerman nå ned pennen.

Med stripene om Rocky og vennene hans er Kellerman blitt Sveriges mest suksessrike tegneserietegner, og svært populær også i Norge. Da tegneserien var på sitt største, gikk den i et femtitalls ulike europeiske aviser. Men nå er det altså slutt.

Det blir ikke mer Rocky. Det sier Kellerman i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

- Jeg føler at serien bare er masse babling, og jeg irriterer meg jo over folk som babler. Så da er det liksom ikke så gøy å bidra til all denne bablinga, sier Kellerman til avisa.

Han leverte inn oppsigelse for tegneseriehunden for tre måneder siden. Lørdag 28. april gikk kontrakten hans ut. 20 år og én måned siden han begynte å tegne Rocky.

- Angstfylt

Kellerman forklarer at jobben med å skape Rocky er blitt en for tung bør å bære de siste åra. Egentlig var planen å fortsette å tegne Rocky så lenge han lever, men for to år siden begynte Kellerman å kjenne på tvilen.

ALTER EGO: Martin Kellerman bor på et lite torp inne i skogen i Sverige. Overalt står det flasker og bokser. Som sitt alter ego Rocky, er også Kellerman en hund etter øl. Foto: Thomas Olsson
ALTER EGO: Martin Kellerman bor på et lite torp inne i skogen i Sverige. Overalt står det flasker og bokser. Som sitt alter ego Rocky, er også Kellerman en hund etter øl. Foto: Thomas Olsson Vis mer

Han beskriver det å lage tegneserier som en stadig mer angstfylt prosess. Da Rocky-utstillingen endelig åpnet, var Kellerman både overarbeidet og deprimert.

- Jeg liker ikke å være nødt til å gjøre noe jeg ikke har lyst til. Tegneserien oppsluker alt, du går bare rundt og tenker på de greiene hele tida. Jeg hadde mer lyst til å pønske ut nye ting jeg kunne bygge, sier Kellerman til svenske DN.

Alter ego

Kellerman har flyttet ut på landet, til et lite torp i Sörmland i Sverige. Her bor han sammen med kompisen Agge, som i tegneserien skildres som «Inge». Mens stua i det gamle våningshuset fungerer som soverom for Kellerman, er det ute ved båltønna i hagen de to kompisene pleier å sitte på kveldene og tenke høyt, akkurat sånn som i tegneserien.

Rundt omkring dem står det bokser og flasker overalt. Akkurat som i serien. Kompisen Agge beskriver Kellermans som en lojal, gammel hund. Akkurat som i serien. For tegneserien er nemlig en slags tegneseriedagbok, og Rocky er Kellermans alter ego i tegneserieverden.

META-SELVPORTRETT: Et selvportrett av Martin Kellerman av Rocky. Eller av Rocky av Martin Kellerman? Foto: Martin Kellerman / Rocky
META-SELVPORTRETT: Et selvportrett av Martin Kellerman av Rocky. Eller av Rocky av Martin Kellerman? Foto: Martin Kellerman / Rocky Vis mer

De siste Rocky-stripene er allerede blitt tegnet, i Bonniers forfatterhus i Visby. Med en karakter som er så sterkt knyttet til tegneserieskaperen selv, hvordan har egentlig Kellerman tenkt å avslutte Rocky?

- Jeg har tenkt masse på det, men ikke kommet fram til noe. Det blir nok ikke noen spesiell slutt. Åssen skal det slutte, da? Skal jeg bli skutt med maskinpistol? Hoppe fra en skyskraper? Det slutter sånn som den dagen slutter, fastslår han.

20 år

Stripene med den lett negative, rappkjefta og tilbakelente Rocky og vennene hans, tok over etter Billy i Dagbladet i 2001. Siden den gang har nesten alle stripene som Kellerman har laget, vært på trykk i Dagbladet.

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten forteller at Rocky har vært en institusjon på Dagbladets tegneseriersider i tjue år, og har hatt en enorm popularitet i løpet av denne tida.

- Sammen med Pondus og Nemi markerte den en endring på tegnesidene våre, der vi sakte, men sikkert gikk bort fra de tradisjonelle amerikanske stripene til å trykke yngre skandinaviske tegneserieskapere, sier hun, og fortsetter:

image: Rocky legger ned: Martin Kellerman har tegnet siste stripe
FØRST UT: Dette er den aller første Rocky-tegneseriestripa som ble publisert i Dagbladet 13. oktober 2001. Foto/Tegneserie: Martin Kellerman / Strand Comics
FØRST UT: Dette er den aller første Rocky-tegneseriestripa som ble publisert i Dagbladet 13. oktober 2001. Foto/Tegneserie: Martin Kellerman / Strand Comics Vis mer

- Rocky ble viktig fordi det var en stripe det var lett å kjenne seg igjen i. Jeg var selv en av de som var i ferd med å bli voksen da stripa dukket opp i Dagbladet, og det var en stemning og et tankesett i stripene som det var lett å kjenne seg igjen i, sier hun videre.

Ikke død

- Det er trist at Martin Kellerman velger å gi seg, men jeg har selvfølgelig forståelse for at han ønsker å gjøre noe annet etter så mange år. Nå må vi i Dagbladet sette oss ned og finne ut hvordan vi skal erstatte ham på sidene våre, sier Hvidsten.

SKAVLAN: Rocky er kjent for å ha skarpe og treffende kommentarer til samtida. Her skildrer Kellerman sitt eget (etter sigende angstfulle) besøk på talkshowet Skavlan. Til høyre sitter Karl Ove Knausgård. Foto/Tegning: Martin Kellerman / Strand Comics
SKAVLAN: Rocky er kjent for å ha skarpe og treffende kommentarer til samtida. Her skildrer Kellerman sitt eget (etter sigende angstfulle) besøk på talkshowet Skavlan. Til høyre sitter Karl Ove Knausgård. Foto/Tegning: Martin Kellerman / Strand Comics Vis mer

Rocky må riktignok ikke erstattes helt ennå. For Kellermans aller siste striper i Dagbladet er fremdeles ikke publisert. Omlag tre måneder med materiale gjenstår. Det betyr at fansen ennå har noe å se fram til.

For den som måtte håpe på reprisestriper i framtida, er det imidlertid bare å slå fra seg tanken med én gang. Det kommer ikke på tale, ifølge Kellerman. Han vil beholde kontrollen over stripene sine selv.

Hvis man ikke henter fram gamle Rocky-utgivelser eller eldre Dagbladet-utgaver, vil den rappkjefta bikkja Rocky og hans treffende småfilosofiske kommentarer om samtida nå altså være historie.

Martin Kellerman framholder likevel at at Rocky ikke er død:

- Rocky orker bare ikke å lage flere tegneserier, hvem vet hva han finner på i framtida, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!