Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rød løper for Xi i London

Menneskerettigheter strøket fra dagsorden under statsbesøket.

TIL LONDON: Kinas president Xi Jinping kommer i kveld til London. Foto: REUTERS/Jason Lee/Scanpix
TIL LONDON: Kinas president Xi Jinping kommer i kveld til London. Foto: REUTERS/Jason Lee/Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I NATT LANDER KINAS president Xi Jinping i London for et fem dager langt statsbesøk. Spørsmål som Tibet, den brutale behandlingen av den politiske opposisjonen i Hong Kong, og de generelt forverrede forholdene for menneskerettighetene i Kina, vil bli feid under den røde løperen. I et historisk fugleperspektiv kan man si at fortida (kolonimakten Storbritannia) og framtida (Kina) møtes i en rørende enighet om å legge forholdene til rette for vekst. For enhver pris.

KINA TRENGER PROSJEKTER i Vesten for å stimulere sin økonomi som vokser mindre enn før, og Storbritannia trenger investeringer for å styrke London som verdens finanssentrum. Og under den røde løperen kan vi skimte ansiktene til Tibets Dalai Lama, og fredsprisvinner Liu Xiaobo, som er halvveis i sin elleve år lange dom for å ha offentliggjort sitt frihetsbrev Charta 08. De to er ikke på dagsorden under besøket. Det mer enn aner vi etter at finansminister George Osborne i forrige måned var i Kina, og ble priset av statskontrollert presse for ikke å ta opp spørsmålet om menneskerettighetene i landet.

I NORGE HAR VI vår erfaring med kinesernes vrede etter at Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010. Et resultat av dette er at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ikke møtte Dalai Lama da han var i Norge i fjor. I Storbritannia danser man også etter det nye Kinas pipe, for mens statsminister David Cameron tok imot Dalai Lama da han var i London i 2012, gjorde han det ikke da Tibets åndelige leder var i London i forrige måned. 1 - 0 til Xi.

I ET INTERVJU med telegrambyråer Reuters i forkant av besøket, kaller Xi britenes tilnærming til Kina for visjonært.

- Storbritannia har gjort det klart at landet vil være det vestlige landet som vil være mest åpent mot Kina. Dette er et visjonært og strategisk valg som fullt ut møter Storbritannias interesser i det lange løp, sa Xi. Det er ventet at det vil bli underskrevet en avtale om kinesiske investeringer til både en hurtigtogs-linje og et kjernekraftverk i Storbritannia under besøket.

SÅ VISJONÆRT er Storbritannias holdning at Xi og hans kone, den kjente sangeren Peng Liyuan, skal sove privat hos dronning Elisabeth i Den belgiske suite, ifølge The Guardian i den samme sengen der prins William og Catherine tilbragte bryllupsnatten. Om akkurat dette er et bilde på den nye intimiteten mellom den gamle kolonimakten og den nye verdensmakten, er ikke godt å si. Med det at dronningen av Storbritannia vil ta imot keiseren av Kina på en intim måte vil bli kringkastet hjem til Kina for alt det er verdt.

DET VAR I ENGLAND det opprinnelige frihetsbrevet Magna Carta ble underskrevet for 800 år siden i år. Avtalen tvang kongen til å dele makt, og var begynnelsen til det engelske parlamentet og demokratiet. Lui Xiaobos Carta 08 var en kopi av Vaclav Havels Carta 77 i Tsjekkoslovakia, som var laget etter mønster fra det opprinnelige Magna Carta i England.

DET ER DERFOR en skjebnens ironi at Xi blir tatt imot som en keiser i London 800 år etter det første frihetsbrevet, samtidig som han holder Liu Xiaobo fengslet for hans frihetsbrev, og har satt igang en kampanje mot menneskerettighetsaktivister, og advokater som er tøffere enn enn noen gang etter at Deng Xiaoping slo ned opprøret på Den himmelske freds plass i 1989. I Kina vil prakten fra den gamle kolonimaktens dronning skinne over keiser Xi, og fortelle historien om at verdens eldste demokrati velsigner dagens Kina.

På BANKETTEN på Buckingham Palace er det eneste bruddet på etiketten at prins Charles vil være fraværende. Det kan skyldes at han kalte de kinesiske lederne for «de forferdelig gamle voksdukkene» i forbindelse med overdragelsen av Hong Kong fra Storbritannia til Kina i 1997. Men Charles skal delta på lunchen tidligere på dagen, sammen men sin far, prins Philip. Han har også sin kinesiske erfaring, fra 1986 da han var i Kina, og sa at de måtte komme seg ut av landet så fort så mulig, for ikke å bli «rare i øynene». Slike kommentarer er utenkelige i 2015. De gamle voksdukkene leder snart verdens største økonomi, og de som er «rare i øynene» har lenge bodd på verdens dyreste hoteller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!