INGENSTEDS: Rødt er på vei tilbake på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGENSTEDS: Rødt er på vei tilbake på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Rødt

Rød mix for den ene Mox

Valgvake på historisk grunn der de som vevde og strevde jobbet for sin rett.

Kommentar

Ingensteds, Brenneriveien ved Akerselva nesten helt øst i hovedstaden, rett ved Blå, møttes Rødt i går kveld fra klokka 19.45 og utover kveld/tidlig natt til en stinn valgvakebrakke der hundrevis måtte finne andre steder å, ja vake. Valget av denne klubben må vi vel kunne si passer partiet ganske bra, selv om partiet nok ikke tenkte i de baner, ettersom Rødt - og dets opphavsmenn- og kvinner - de siste 35 åra nettopp har befunnet seg ingensteds i norsk rikspolitikk. Men, beliggenheten har knallrøde tråd tilbake til der hvor byens første industriarbeidere, kvinner og menn, begynte å slite, veve og kreve sin selvsagte rett. Rødt anno 2017 fortsetter da også med å stå på for det store kollektivet, og i denne valgkampen har da også slagordet vært «Fordi fellesskapet fungerer». Det ser ut til å ha funket.

Lokalet fyltes raskt opp av en ung garde rød ungdom fra alle soner av by, dialekter, sosiolekter og land der mange strenet rett mot bardisken for en kold pils.

Vi så ingen klasseforrædere som bestilte longdrinken Moscow Mule (vodka, ingefærøl og lime). Men, Rødt hadde også kulturprogram og politiske analyser og prognoser, selvsagt. Dette var en optimistisk vake der vi så noen få som hadde vært med siden kulturrevolusjonens dager. Pluss fra den gangen ytre venstre for første, og hittil siste gang, ble innvalgt på Tinget for 24 år siden med Erling Folkvord fra Rød Valgallianse (RV). Rødt hadde, ifølge dem selv, et realt drittvalg i 2013, men de har jobbet beinhardt de siste fire år og økt medlemsmassen og stiftet nye lokallag.

Fra scenen får vi høre at dette er den beste valgkampen i partiets historie og jubelen står i taket da navnet til partileder Bjørnar Moxnes nevnes for første gang. Han lå an til å komme inn, og kanskje med en representant til. Inspektør Mox var ikke tilstede. Han var på Vulkan i nabolaget, men var ventet ridende inn på en rød hest rundt halv ti. Til Ingensteds. Til sine egne. De som ser rødt over det de mener er de økende forskjellene i Norge og verden forøvrig.

Til kanskje et historisk øyeblikk for landets eneste unge raddisgjeng. Men, så kom den første prognosen klokka 21.00 og geipen hang da den første prognosen viste at det forblir blått i dette landet. Men, jubel over SVs framgang, buing mot Frp, jubel over KrF og Venstres tilbakegang, og selvsagt høye klappsalver da det så ut til at Moxnes er inne på Tinget med kanskje en framgang siden sist på 1,5 prosentpoeng. Akerselva ga blaffen, rant som alltid stille videre ut mot den blå fjorden. Vi runder av ved siden av sperregrensa:

Alle trikkene er borte.

Trærne har de hugget ned.

Kors står på rekke og rad mot horisonten.

Marx ble forrådt syv ganger

og vi lever i beste velgående.

(Strofene er fra Nicanor Parra 1972, oversatt av Kolbein Falkeid).