Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rød ungdom anker dommen

Høsten 2001 la Rød Ungdom ut 14 skolebøker på nettet. Det må de nå betale 125 000 kroner for. - Vi er dømt som om vi var vinningskriminelle, og anker dommen, sier RU.

Høsten 2001 la Rød Ungdom (RU) ut 14 skolebøker på Internett til gratis nedlasting. Dette gjorde de etter å ha forsøkt å få myndighetene til å ta skolebokregninga for norske elever gjennom lovlige tiltak som underskriftskampanjer og demonstrasjoner.

Skolebokaksjonen ble fattet på RUs landsmøte høsten 2000, og i domspapirene fra Oslo tingrett legges det vekt på at RU var fullt innforstått med at aksjonen ville være ulovlig.

RU har meldt at de anker dommen.

- Vi anker fordi vi har hatt en politisk aksjon, men er dømt som om vi var vinningskriminelle, sier Eivind Rutle, som var RU-leder da bøkene ble lagt ut, til Dagbladet.no.

Bedre enn forventet

RU må betale 25 000 i stedet for 50 000 framsatt som krav av politiet. Forleggerforeningen får 100 000 i erstatning, og ikke kravet på 185 000.

- Det er jo kanskje bedre enn forventet, sier nåværende RU-leder, Marijke Berdahl.

RUs bankbeholdning per 28. februar 2003 er kun på kr. 2 811, på tross av at organisasjonen mottar stemmestøtte. På grunn av dårlig økonomi slipper derfor RU å betale saksomkostninger.

Elevgorilla

Ungdomspartiet mener Kristin Clemet bryter utdanningsloven, der det sies at videregående opplæring skal være gratis. De vil derfor aksjonere helt fram til skolebøker blir gratis for alle.

For tida fotfølges Kristin Clemet av en elevgorilla, som bærer på skoleungdommenes regninger. Clemet har irritert seg over apemannen, men vil ellers ikke kommentere skoleboksaken.

- Det blir ikke noe stillere på grunn av dommen, lover Eivind Rutle. - Det handler om folk, det her, ikke om penger i et regnskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media