DEBATT

Debatt: Norge og Nato

Rødgrønn forsvarssplid

Venstresiden er mer splittet enn før. Det er splid om Nato, atomvåpen og eksport av forsvarsmateriell. Norges kurs kan bli presset til venstre i spørsmål av stor betydning for landet.

SPLITTER: Rødt og SV forstår ikke forsvarsindustriens betydning, verken som teknologisk driver eller for lokal sysselsetting. Hvordan vil Ap og Sp håndtere SV og Rødts krav om stadig sterkere begrensninger på forsvarsindustrien, spør innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPLITTER: Rødt og SV forstår ikke forsvarsindustriens betydning, verken som teknologisk driver eller for lokal sysselsetting. Hvordan vil Ap og Sp håndtere SV og Rødts krav om stadig sterkere begrensninger på forsvarsindustrien, spør innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rødt og SV vokser, svorne NATO-motstandere som vil fjerne Norges sikkerhetsgaranti ved å melde oss ut av NATO. Sikkerhetsgarantien som har tjent Norge vel i 70 år skal skrotes, uten at et troverdig alternativ finnes.

Senterpartiet har skodd seg som hele Norges protestparti, også i forsvarspolitikken. Sp stiller seg notorisk på parti med dem som kommer ufordelaktig ut av ethvert politisk vedtak, uavhengig av politikkens innhold.

Et radikalisert SV og et nypopulistisk Sp setter Arbeiderpartiet i en strategisk spagat. Aps rolle som venstresidens garantist for en stabil sikkerhets- og forsvarspolitikk er under press. Spliden kan true de lange linjene i utenrikspolitikken.

Attpåtil presser en ny allianse av Senterpartiet, SV og Rødt på for at Norge skal forby atomvåpen ved å støtte den såkalte Forbudstraktaten. Sp har flere ganger gått inn for å forby atomvåpen, seinest i behandlingen av statsbudsjettet i høst.

Norges fremste sikkerhetspolitiske eksperter er klar i sin tale: Dersom Nato skrinlegger evnen til kjernefysisk avskrekking, uten at kjernevåpenstater utenfor alliansen gjør det samme, ville dette gjøre oss sårbare og skape en farlig strategisk ubalanse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer