DEBATT

Debatt: Norge og Nato

Rødgrønn forsvarssplid

Venstresiden er mer splittet enn før. Det er splid om Nato, atomvåpen og eksport av forsvarsmateriell. Norges kurs kan bli presset til venstre i spørsmål av stor betydning for landet.

SPLITTER: Rødt og SV forstår ikke forsvarsindustriens betydning, verken som teknologisk driver eller for lokal sysselsetting. Hvordan vil Ap og Sp håndtere SV og Rødts krav om stadig sterkere begrensninger på forsvarsindustrien, spør innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPLITTER: Rødt og SV forstår ikke forsvarsindustriens betydning, verken som teknologisk driver eller for lokal sysselsetting. Hvordan vil Ap og Sp håndtere SV og Rødts krav om stadig sterkere begrensninger på forsvarsindustrien, spør innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Hårek Elvenes
Hårek Elvenes Vis mer

Rødt og SV vokser, svorne NATO-motstandere som vil fjerne Norges sikkerhetsgaranti ved å melde oss ut av NATO. Sikkerhetsgarantien som har tjent Norge vel i 70 år skal skrotes, uten at et troverdig alternativ finnes.

Senterpartiet har skodd seg som hele Norges protestparti, også i forsvarspolitikken. Sp stiller seg notorisk på parti med dem som kommer ufordelaktig ut av ethvert politisk vedtak, uavhengig av politikkens innhold.

Et radikalisert SV og et nypopulistisk Sp setter Arbeiderpartiet i en strategisk spagat. Aps rolle som venstresidens garantist for en stabil sikkerhets- og forsvarspolitikk er under press. Spliden kan true de lange linjene i utenrikspolitikken.

Attpåtil presser en ny allianse av Senterpartiet, SV og Rødt på for at Norge skal forby atomvåpen ved å støtte den såkalte Forbudstraktaten. Sp har flere ganger gått inn for å forby atomvåpen, seinest i behandlingen av statsbudsjettet i høst.

Norges fremste sikkerhetspolitiske eksperter er klar i sin tale: Dersom Nato skrinlegger evnen til kjernefysisk avskrekking, uten at kjernevåpenstater utenfor alliansen gjør det samme, ville dette gjøre oss sårbare og skape en farlig strategisk ubalanse.

Å signere forbudet mot atomvåpen, som eneste Nato-land, vil være å falle Nato og våre allierte i ryggen. Er den forsvarsvennlige grasrota i Sp klar over at Senterpartiet sentralt fronter politikk i direkte motstrid til Nato?

SVs og Rødt vil ha en kraftig innstramming av dagens i eksportregelverk og enda strengere begrensninger for forsvarsindustrien. Norsk forsvarsindustri er verdensledende på flere felt, f.eks. innen ubemannede farkoster. Verdens første autonome containerskip er et resultat av norsk forsvarsteknologi. Skipet erstatter 40.000 årlige vogntog mellom Yaras fabrikk på Herøya og utskipingsterminalene i Brevik og Larvik. Det er klimapolitikk i praksis!

SV og Rødt forstår ikke forsvarsindustriens betydning, verken som teknologisk driver eller for lokal sysselsetting. Hvordan vil Ap og Sp håndtere SV og Rødts krav om stadig sterkere begrensninger på forsvarsindustrien?

Strekket i feltet på venstresiden i sikkerhets- og forsvarspolitikken er større enn på lenge. Det kan skape trøbbel i Arbeiderpartiet og for Norge. Det er bare å håpe at de moderate kreftene i Ap er sterke nok til å sette skapet på plass.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer