Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønn kunnskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSKNING: Kristin Halvorsen har uttalt at hun synes kunnskap er gammeldags. I våre dager, mente hun, kunne man jo bare trykke på en knapp på PC\'en, og så ville alt man trengte å vite komme «tytende» ut. Kanskje det er derfor de rødgrønne ikke synes det er så viktig å satse på utdanning og forskning. I statsbudsjettet for neste år prioriterer de en rekke utgiftsområder svært høyt, men det gjelder ikke forskning eller høyere utdanning, som til og med får et kutt. Av alt som er viktig, er altså høyere utdanning og forskning det minst viktige.Man skulle tro det var greit å si det rett ut: Forskning og høyere utdanning er det som prioriteres lavest av denne regjeringen. I stedet kommer man med nye utflukter og bortforklaringer, slik man også gjorde i fjor. Så la meg bare kort oppsummere:

FOR 2006 fremmet Bondevik-regjeringen forslag om en vekst i forskningsmidlene på ca. 1,4 mrd. kroner og en økning av Forskningsfondet på 39 milliarder kroner til 75 milliarder. Samtidig ble det varslet en ytterligere økning i 2007 på 25 milliarder til 100 milliarder kroner.De rødgrønne kuttet både i bevilgningene og i fondet - med i alt 25 milliarder kroner. De mente Bondevik-regjeringens budsjettforslag var et «sleipt triks» for å gjøre det vanskelig for de rødgrønne, men - paradoksalt nok - lovet de å bevilge minst like mye selv siden!Men det gjør de altså likevel ikke. Det går fra vondt til verre. Forskningsinnsatsen i 2007 blir meget svak, og fondet skal ikke tilføres mer enn 10 mrd kroner. I tillegg skal det kuttes i bevilgningene til universiteter og høyskoler.

FOR Å FORSVARE et svært dårlig budsjett fortsetter nå de rødgrønne å bruke skitne triks i argumentasjonen. Anniken Huitfeldt, for eksempel, hevdet at Bondevik-regjeringen nesten ikke gjorde noe for forskningen før i 2005, og at det den da gjorde, bare ble gjort fordi den skulle gå av.Det er ikke sant: Forskningsbudsjettene økte mye i hele forrige stortingsperiode. Forskningsfondet var allerede tidlig i 2005 langt større enn Bondevik-regjeringen hadde lovet i Sem-erklæringen. Den ytterligere opptrappingen i 2006-budsjettet kom fordi Bondevik-regjeringen hadde lagt frem en ambisiøs forskningsmelding som krevde oppfølging. Det var særlig den daværende opposisjonen, altså de nåværende regjeringspartiene, som ba om at budsjettoppfølgingen måtte være konkret og betydelig. Og det var den - inntil de rødgrønne overtok.