Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønt ansvar for The Gathering

Nerdefesten må momsfritas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helga ble det endelig klart at arrangørene må betale moms for datapartyet The Gathering, som samler flere tusen ungdommer til nerdefest i vikingskipet på Hamar hver påske.

AT SKATTEMYNDIGHETENE ville kreve moms av inngangsbillettene, fordi de mener The Gathering ikke er et kulturarrangement som kvalifiserer til momsfritak, har vært kjent lenge. Arrangøren Kandu (Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom) klaget på vedtaket, men vant ikke fram. Skattemyndighetene har nå gitt Kandu frist til 8. august for å betale en million kroner, inkludert en bot på 75.000 kroner for ikke å ha betalt moms fra første dag, og renter på 200.000 kroner.

Det er en meningsløs beslutning. Den primære aktiviteten under The Gathering er dataspill, og at dataspill er kultur, burde være så åpenbart at det nesten er pinlig å måtte fastslå det i 2008.

I Stortingsmelding nr. 14, Dataspill, som ble lagt fram like før påske i år, legger da også regjeringen stor vekt på å fastslå nettopp dataspillenes plass i kulturfeltet - og The Gathering framholdes som et eksempel på det meldingen kaller «spillkultur».

Da det ble kjent at skattemyndighetene hadde en annen oppfatning, var kulturminister Trond Giske raskt ute med å fastslå at noen «ikke hadde fulgt med i timen» når et slikt vedtak kunne komme kort tid etter at Stortingsmeldingen ble framlagt.

VED SIDEN AV dataspill er The Gathering en viktig møteplass for unge med andre interesser innenfor det man med et samlebegrep kan kalle den digitale kulturen. At det er snakk om et kulturarrangement, og at det dermed burde være fritatt for moms på billettinntektene, synes åpenbart.

På kort sikt er det positivt at lokalpolitikere nå ønsker å redde arrangementet ut av momskrisen. «The Gathering er såpass viktig for ungdommen og for Hedmark, at vi ønsker at sterke krefter i fylket går sammen og redder arrangementet», sier fylkesrådsleder Siv Tørudbakken til NRK. Hun lover at fylkeskommunen skal betale en andel, og oppfordrer det lokale næringslivet til å bidra med resten.

MEN et viktig kulturarrangement som dette kan ikke være avhengig av tilfeldige redningsaksjoner fra lokalpolitikere og næringsliv. En naturlig konsekvens av Giskes syn kunne kanskje være at The Gathering ble tilført statlige midler over kulturbudsjettet som gjør det mulig å betale framtidige momsregninger.

image: Rødgrønt ansvar for The Gathering

Men at staten skal støtte et kulturarrangement som skattemyndighetene så årelater i andre enden fordi man der i gården mener det ikke er kultur, blir for dumt. I stedet burde kulturministeren snakke med sin kollega i finansdepartementet og sørge for at Kristin Halvorsen hjelper skattemyndighetene med å oppdatere sitt antikverte kulturbegrep.

Simon Valvik, pressetalsmann for The Gathering, har tidigere uttalt at momskravet kan bety slutten for den tradisjonsrike arrangementet. Nå sier de ansvarlige at det blir nerdefest også neste påske, men de rødgrønne bør uansett sørge for at skattemyndighetene behandler The Gathering på en måte som er i tråd med regjeringas eget syn på spill som digital kultur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!