DOMINERER: «Kongene Tony Soprano og Cartman måtte finne seg i å dele siste halvdel av 90-åra med en annen konge, nemlig Forrest Gump», skriver programleder i «Trygdekontoret» og bassist Thomas Seltzer.
Foto: Nina Hansen
DOMINERER: «Kongene Tony Soprano og Cartman måtte finne seg i å dele siste halvdel av 90-åra med en annen konge, nemlig Forrest Gump», skriver programleder i «Trygdekontoret» og bassist Thomas Seltzer. Foto: Nina HansenVis mer

Rødmeren, Rasshølet og Idioten

Populærkulturens tre konger definerer vår tid.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Adam Kotsko, professor ved Shirmer College i Chicago og regelmessig bidragsyter til PopMatters.com kom i 2009 med boka «Awkwardness» (pinlighet, min oversettelse), et tema som også er sentralt i den nye boka hans «Why We Love Sociopaths: A Study of Television in Late Capitalism» (2012).

I denne beskriver han hvordan spesielt to tilstander definerer vår tids populærkultur. Den ene tilstanden kjennetegnes av karakteren som knoter og stotrer seg gjennom situasjoner, den ene mer pinlig enn den andre. Han er hemmet og usikker og dette genererer bare mer hemninger og usikkerhet. La oss kalle ham Rødmeren. Rødmeren er sentral i den nye mega-sjangeren pinlighetsunderholdning, det vi i «Trygdekontoret» har døpt pute-TV, etter puta man innimellom må holde opp foran ansiktet når ting blir RIKTIG så pinlig, enten som situasjons-offer/skaper, som Larry David i «Curb Your Enthusiasm» eller til en viss grad David Brent og hans undersåtter i «The Office», eller som kjendis som gjør ting han / hun ikke kan.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn