Rødstrømpe ny helt hos Disney

DISNEYLAND, PARIS (Dagbladet): Disneys seneste tegneseriefigur er en kinesisk, kvinnelig helt. Fredag har filmen premiere på norske kinoer.

Historien om Mulan, den uregjerlige ungjenta som nekter å følge familietradisjonene, men som til slutt redder hele Kina, kommer fra et nesten 2000 år gammelt kinesisk folkeventyr.

Disney har denne gangen gått svært filosofisk til verks, ved å motstille positivt og negativt, nesten etter et ying og yang-mønster.

Mulan er smart, modig og uavhengig og engasjerer seg som soldat, forkledd som mann, i farens sted. I tillegg til Disneys tradisjonelle verdier som mot, oppfinnsomhet, ærlighet samt nødvendigheten av å være seg selv, er det denne gangen først og fremst kvinneskikkelsen som triumferer.

Mulan er en tidlig kinesisk rødstrømpe, som stryker glatt til eksamen hos giftekona. Kvinnene på Mulans tid var systematisk ekskludert fra alt utenfor hjemmet.

De siste teknikkene er tatt i bruk til scener som teller opptil 30 000 personer, samt 2000 hunere til hest. Kinesiske Ming Na Wen er Mulans stemme i originalversjonen, mens Eddie Murphy er den lille snodige dragen Mushu.

Disney organiserte i går en stor fest for den europeiske lanseringen av «Mulan». For anledningen var hele Disney Village kledd kinesisk. Mulan selv, i et tynnkledd kinesisk kostyme og bittesmå sko, tok imot sammen med den barske kaptein Shang. Noe seinere hoppet hun opp på hesteryggen i den store paraden.

Hun var også heltinnen i et nytt show med kinesiske akrobater.

Disney sparer ikke på kruttet for å lansere en ny film i den tøffe konkurransen som nå eksisterer med Steven Spielbergs DreamWorks-produserte tegnefilmer. Om noen uker kommer Speilberg med «Prinsen av Egypt».