KOMMENTARER

Rødt er en rakett og Bjørnar Moxnes en dyktig politisk pyroteknikker

Rødt strutter. SV er i form. Arbeiderpartiets krise har åpnet et større rom for venstrepartiene. Kan de befeste og holde denne posisjonen, spør John O. Egeland.

Rød stjerne: Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Rød stjerne: Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Arbeiderpartiet kneler i alle meningsmålinger og ledelsen har gått i forbønn for seg selv. Om bare de indre stridighetene opphører, vil partiets politikk skinne i lyset fra en oppadgående sol tent av folket. I livskriser - og partikriser - er det menneskelig å tro på amuletter, mirakler og nye medisiner.

Men særlig realistisk er det ikke. Ap er rammet av samme farsott som har truffet sosialdemokratiet over det meste av Europa: De gamle verdiene er forlatt og de har ingen nye.

Denne utviklingen gir partiene rundt og til venstre for Ap en større scene. Til sammen har SV, Rødt og MDG en oppslutning på meningsmålingene på 14 - 15 prosent. Det er godt over SVs beste notering i valg (12.5 prosent i 2001). Svakhetene er likevel synlige: Oppslutningen er spredt på tre partier og de fleste nye velgerne kommer fra Ap.

Et alt for svekket Ap er et uhåndterlig paradoks. For SV går veien til regjeringsmakt gjennom Jonas Gahr Støre. Noe alternativ finnes ikke. For Rødt handler om mulighetene for påvirkning, også gjennom fagbevegelsen. MDG vil helst framstå som en attraktiv partner midt mellom blokkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer