Rødt for varme

Kristin Jarmund er sjef på eget arkitekt-kontor. Hun bruker de fargene hun vil. Modernismen er ikke som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Arkitektur er ikke som moten. Du kan ikke skifte hver 3. måned, sier Kristin Jarmund (46), en av våre mest markante kvinnelige arkitekter som nå kan oppleves gjennom Samtidsarkitekturutstillingen i Oslo. Jarmund er blant de få kvinner som driver eget kontor. I fjor mottok kontoret norsk arkitekturs prestisjepris; diplom fra A.C. Houens Fond for Justervesenets hovedkontor på Kjeller.

- Jeg tror alle våre prosjekter har slektskap. Felles for dem er at jeg er ekstremt opptatt av proporsjoner og skala, fargesetting og detaljer.

Arkitektur kan ikke være døgnfluer. Våre hus skal stå ute om natta. De skal ikke fryse. De skal vare i mange år. Være noe som folk i flere generasjoner skal forholde seg til. Arkitektur er ikke kunst, men arkitektur skal ha et likeverdig kvalitetsinnhold som kunsten.

Alt dette sier Kristin Jarmund, enda hun er skeptisk til å la seg intervjue.

- Jeg er vettskremt ved tanken. Ord er jo ikke mitt uttrykk. Jeg formulerer meg gjennom min arkitektur. Jeg trives bedre med at det er den som får oppmerksomhet.

Luftig og lekker

Det skal vise seg at hun ikke har problemer med ordene. De triller ut av henne i en ubegripelig fart, der vi møtes i Bar og Restaurant i Majorstu-huset i Oslo. Et av prosjektene som Jarmund har vært ansvarlig for i samarbeid Einar Sandbæk, og som nå er utstilt i Arkitekturmuseet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer