DEBATT

Debatt: Nato og Norge

Rødt har Nato-allergi

Basepolitikken har ikke vært til hinder for regelmessig alliert tilstedeværelse på norsk territorium.

AMERIKANSKE SOLATER: I januar i år landet tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) på Værnes utemnfor Trondheim. De utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E), som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
AMERIKANSKE SOLATER: I januar i år landet tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) på Værnes utemnfor Trondheim. De utgjør første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E), som skal forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Partileder Bjørnar Moxnes hevder at det er et uttrykk for feighet i utenrikspolitikken at amerikanske soldater trener på Værnes. Forsvaret av Norge er overlatt til amerikanske soldater, hevdes det fra partiet med kronisk Nato-allergi.

Norges sikkerhet og økonomiske trygghet hviler på allianser og samarbeid. I en mer usikker verden er det blitt enda viktigere å bevare de sterke transatlantiske båndene, og videreutvikle det langsiktige samarbeidet. Det er en fremmed tanke for Rødt.

Hårek Elvenes
Hårek Elvenes Vis mer

Nato er avgjørende for stabiliteten i nord. Alliansen gir en trygghet som Norge ikke kan oppnå alene. Selv om nordområdene er preget av stabilitet og samarbeid, er det viktig at Nato til enhver tid er oppdatert om forholdene i nord, og forberedt på at utviklingen kan gå en annen vei.

Helt siden Norges inntreden i Nato har det vært norsk politikk ikke å ha permanente baser for fremmede lands styrker på norsk jord, så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep.

Samtidig har ikke basepolitikken vært til hinder for regelmessig alliert tilstedeværelse på norsk territorium. Amerikanske styrker som trener på Værnes er derfor trygt innenfor Norges basepolitikk.

Nato er Norges forsikring. Nato er den eneste organisasjonen i Europa med reelle kollektive forsvarsforpliktelser og forsvarsevne.

Høyre vil, i motsetning til Rødt, arbeide for å styrke Nato som militær allianse og som forum for sikkerhetspolitisk dialog.

Det er naivt når Rødt nekter å innse at fundamentet for de europeiske alliertes sikkerhet er den amerikanske sikkerhetsgarantien. Regjeringen vil videreføre Norges tette forhold til USA og søke samarbeid på områder av felles interesse. Norges tilknytning til USA ligger fast, uavhengig av amerikanske presidenter.

Nato må forbli en sterk og troverdig allianse. Det er derfor avgjørende at USAs engasjement i Europa opprettholdes.

Sikkerhetssituasjonen i Nord-Atlanteren er av vital betydning for Norge. Tap av sjøkontroll kan få konsekvenser for forsyningslinjene over Atlanteren.

Dette berører hele alliansens sikkerhet. Norges evne til kontroll, varsling og etterretning av er avgjørende for Natos operative evne i nordområdene. Norge bidrar aktivt til å styrke Natos forsvarsevne og politiske slagkraft. Norge er Nato i nord. Nato forblir bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk.

Hvordan Rødt skal erstatte bærebjelken vet bare Rødt selv. Rødt har aldri vært nevneverdig interessert i Norges forsvar. Partiet er i sin gjøren og laden en nasjonal sikkerhetsrisiko. Regjeringen ønsker mer alliert øving og trening i nord.

Samtidig er det viktig at den samlede militære aktiviteten ikke skaper uro eller rokker ved stabiliteten i nord.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer