DEBATT

Rødt:

Rødt setter folkestyre over pengemakt

Kristin Clemets kritikk vitner om at hun ikke har fått med seg den fornyelsen Rødt har gjennomgått.

ENEVELDIG STYRING: I dagens kapitalistiske samfunn kan noen få finansfolk ta beslutninger som kaster millioner ut i arbeidsløshet og nød. Spørsmålene en demokrat bør stille seg i dag, er derfor: Er demokrati mulig så lenge de viktigste ressursene styres eneveldig av private særinteresser? skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENEVELDIG STYRING: I dagens kapitalistiske samfunn kan noen få finansfolk ta beslutninger som kaster millioner ut i arbeidsløshet og nød. Spørsmålene en demokrat bør stille seg i dag, er derfor: Er demokrati mulig så lenge de viktigste ressursene styres eneveldig av private særinteresser? skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kristin Clemet, leder i Civita, retter på bloggen sin sterk kritikk mot Rødts program. Civita er den økonomiske elitens tenketank, sponset av NHO og Rederiforbundet, så derfor overrasker det ikke at tenketanken ytrer skepsis mot et sosialistisk parti.

Men jeg syns kritikken fra Clemet er upresis og vitner om at hun ikke har fått med seg den fornyelsen Rødt har gjennomgått.

Ifølge Clemet er Rødts program farlig hvis det blir gjennomført, «ut fra det vi vet om kommunismens historie». Ingen har skandalisert sosialismen i større grad enn de selverklært kommunistiske partidiktaturene, der en liten elite undertrykket befolkningene de sa de skulle frigjøre. Og det er ingen tvil om at AKP (m-l) i sin støtte til Kina godtok overgrep i kommunismens navn, det samme gjelder NKP og Sovjet.

Men dette har Rødt tatt oppgjør med, for lenge siden. Vi er konsekvente demokrater. Vi ønsker et samfunn med mer demokrati og mer frihet for hvert enkelt menneske. Det er mulig Clemet ikke har fått det med seg, eller at hun overser det fordi hun ønsker seg så sterkt tilbake til den tida da sosialister forsvarte diktaturer, men da må hun nesten finne seg noen andre enn Rødt å diskutere med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer