Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Eldreomsorg:

Rødts fundamentalisme

Offentlige virksomheter blir bedre av å sammenliknes med private.

KRITISERTE: Rødts leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes angrep for litt siden de borgerliges eldrepolitikk. I dette innlegget svarer de på tiltale. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISERTE: Rødts leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes angrep for litt siden de borgerliges eldrepolitikk. I dette innlegget svarer de på tiltale. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødts leder Bjørnar Moxnes angriper, i kjent stil, de borgerlige partienes eldrepolitikk. I Dagbladet 9. februar bruker han sterke ord for å beskrive alt som er galt med private utførere av eldreomsorg. Det er både urettferdig mot alle de flinke folkene som jobber i de private firmaene og det er en uredelig framstilling.

La oss først konstatere at vi er enig i ett utsagn i hans innlegg: «Det at eldreomsorg foregår i offentlig regi er ingen garanti for kvalitet alene».

Nemlig, og her er vi ved kjernen av problemstillingen. Offentlige virksomheter, som Trondheim kommune og Helse Sør-Øst som to eksempler, har hatt store problemer med brudd på arbeidsmiljøloven. Helse og sosialkomiteen i Oslo har nylig mottatt en rapport fra Kommunerevisjonen som er meget kritisk til utføringen av hjemmetjenester i de to bydelene de har gjennomført en forvaltningsrevisjon av.

Venstresiden unngår å forholde seg til og lar være å kommentere slike rapporter, men enkeltanekdoter fra privat sektor slås stort opp. Vi unnskylder ikke private som gjør en dårlig jobb, men vi klarer å se at kvaliteten i tjenestene varierer minst like mye i offentlig som i privat sektor.

Vår påstand er at offentlige virksomheter blir bedre av å sammenliknes med private, den konkurransen er et viktig grep i å forbedre offentlig sektor. Det avgjørende er ikke hvem som leverer tjenestene, det er kvaliteten på det som leveres og hvordan mottakerne opplever tjenestene som må være avgjørende.

Videre mener Moxnes at de private driver rovdrift på de ansatte. Det er ingen grunn til å tro at de driver noe mer rovdrift enn offentlige virksomheter, tvert imot. Ut ifra de tallene vi har fått, ser det ut til at sykefraværet i privat sektor er lavere enn i kommunens egne tjenester, det kan være en god indikator på et bedre arbeidsmiljø. God ledelse, bedre organisering, mindre byråkrati og fornøyde ansatte er viktige grunner til at private lykkes i å både levere gode tjenester og tjene penger.

For Rødt betyr overskudd at pengene «forsvinner ut av velferden», men han må vel innse at dyrere og dårligere offentlige løsninger er et større problem, dyre offentlige tjenester svekker jo offentlige budsjetter ved at det blir mindre tilgjengelig til andre formål.

Moxnes skårer et gedigent selvmål når han skriver at «Frps eldrebyråd etterlot Oslos eldre med færre sykehjemsplasser enn før.» Ifølge kommunens egne publikasjoner var det per 31. desember 2012 4713 døgnplasser og 655 dagsenterplasser, mens etter snart tre år med rødgrønt styre er det henholdsvis 4350 og 500 plasser. Så man kan jo spørre seg hvem som bygger ned?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!