Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Røff guide

Interessen for reiselitteratur er stor i vår tid, men bøker fra og om det moderne Norge er sjelden vare. Det fins imidlertid en rikholdig og attraktiv reiselitteratur om Norge og Norden fra de gode, gamle dager, tida fra 1500-tallet og framover, med et klimaks på 1800-tallet. På antikvariatspråket kalles denne litteraturen Norvegica og Lapponica.

BØKER FRA DENNE klassiske perioden - ofte skrevet av briter, tyskere og franskmenn - er meget verdifulle. Eksotiske er de også, og iblant rikt illustrert. Den kjente boksamleren Morten Hansen hadde en sterk samling slike bøker. Nå er han død, og den eksklusive samlingen går under hammeren på en auksjon arrangert av J.W. Cappelens Antikvariat 9. mars.

DET DYRESTE verket er Joseph Paul Gaimards «Voyages de la Commission scientific du Nord, en Skandinavie, en Laponie, au Spitzberg, et en Feröe ... osv.», en rapport i 17 skriftlige bind og fem bind med de nydeligste plansjer og tegninger av dyre- og planteliv. Innholdet ble til under en ekspedisjon med korvetten «La Recherche» i 1838- 1840. Boka ble bare trykt i 150 eksemplarer - og dette sjeldne eksemplaret er prissatt til 200 000 kroner.

Her fins også Gerrit De Veers bok fra 1599 om tre nederlandske ekspedisjoner for å finne veien gjennom Nordøstpassasjen til Kina i 1594, 1595 og 1596. En umenneskelig strabasiøs ferd blant isbjørner og pakkis. Ekspedisjonslederen Barents oppdaget Spitsbergen, men døde seinere under ekspedisjonen. Illustrasjonene i verket går avanserte tegneserier en høy gang.

DRAMATISKE TITLER spenner fra «The Midnight Sun, the Tsar and the Nihilist» til «En københavnsk Snedkersvends høist mærkelige Fodreise igjennom Norge og Sverrig». Eller hva med «Poem On a Tour to Nordcape», et reisebrev på rim? Fra 1796 fins et verk av Mary Wollstonecraft, den første reiseskildringen fra en kvinne på forretningsreise. Hun var dessuten moren til Mary Shelley, som skrev romanen «Frankenstein».

Mange vil likevel holde en knapp på en enestående samling bøker av den landsforviste svenske biskopen Olaus Magnus, flere fra andre halvdel av 1500-tallet med fantastiske kart, verdt fra 50 000 kroner og oppover. Ikke akkurat mammutsalg, men likevel.