Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Røft og personlig

Røff og personlig Bartòkinnspilling fra Vertavokvartetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld i Gamle Logen presenterer Vertavo-kvartetten Bartsk på cd, med Lars Andreas Larssen som verbal støttespiller. Og utgivelsen av Bartsks samtlige strykekvartetter er så visst verd en markering, i glimrende lydkvalitet på Simax.

Allerede på første spor signaliserer de fire kvinnelige strykerne at de ikke viker tilbake for det ekstreme, som gjør denne musikken verd bryet.

De seks kvartettene inntar nemlig en helt spesiell plass i Bartsks livsverk, sjangeren Bartsk grep til for å bryte seg løs fra tendensene til tilstivning som gang på gang truet med å innhente komponisten.

Derfor har alle seks noe utfarende ved seg, en eksplosiv energi, som likevel fullfører oppbruddet i ulike retninger.

Vertavo-musikerne har teknikk i overmål til å følge Bartsks halsbrekkende ferd og forløser på det beste villskapen i musikken. Samtidig mister de ikke taket i uttrykksregisteret på motsatt pol, der de folder ut sin finstilte evne til å skyggelegge selv de vareste nyanser. Hagen-kvartetten dypetser kontrastene enda noe hakk, Végh-kvartetten blander inn en varmere, sentraleuropeisk lød, for å forholde utgivelsen til to av sine sterkeste konkurrenter. Men Vertavos versjon står støtt på egne premisser, som en fullbåren tolkning av første klasse.

Ståle Wikshåland

cdVertavo-kvartetten

Bartsk: «Seks strykekvartetter»

(Simax)

Røff og personlig Bartsk-innspilling.

FØRSTEKLASSES: Vertavo-kvartetten.

Foto: TOR ARNE DALSNES

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!