Rohypnoslo

Flere millioner Rohypnoltabletter smugles over grensa fra Sverige. Uteseksjonen i Oslo fortviler. Andre gleder seg over at partydopet nå er billigere enn øl.

DET ER TRANGT PÅ PLATA i Oslo, tirsdag formiddag. Noen går rundt og prater med hverandre. Andre står stille. «Hanne» (27) har vært i miljøet siden hun var seksten år. For å finansiere sin daglige heroin selger hun Rohypnol, blåfargede sovepiller, til dem som vil ha. Og dem blir det stadig flere av.

- Det er en enorm etterspørsel etter Rohyponol for tida. Først kom det masse tsjekkiske piller. Nå kommer de fra Russland, forteller hun og viser fram de russiske bokstavene på baksiden av pillebrettet.

De uforståelige tegnene ser nesten ut som ordet «Pokémon». Det har også blitt kallenavnet på de russiske tablettene.

- Det var masse unge folk her i forbindelse med Sommerparaden. Jeg husker spesielt én gutt. Han skulle ha tre «hyppere» (Rohypnoltabletter, red.anm. ), men turde ikke å komme helt bort til Plata. Så han ga penga til en fyr som sto her. Men han stakk selvfølgelig av med dem, forteller hun og smiler litt oppgitt.

En fyr prikker henne på skulderen. Han stikker til henne tre tiere og får en pille tilbake.

- Før solgte jeg dem for førti, nå går de for tredve. Men jeg har hørt at noen selger dem for tjue kroner.

Hun rekker ikke putte myntene i lomma før enda en gutt kommer for å kjøpe. Han bryr seg ikke om at vi står der også - utstyrt med både blokk og kamera.

- Jeg har blitt tatt flere ganger. Jeg skjønner bare ikke hvorfor politiet gidder å bruke tida si på oss. Vi trenger jo penga for å slippe å gå på strøket, sier «Hanne».

<> Rohypnol <> Rohypnol er et sentralstimulerende antidepressivum. Legemidlet er reseptpliktig og selges i norske apotek. Feilaktig bruk, spesielt i kombinasjon med alkohol, kan resultere i manglende vurderingsevner, hemningsløshet, forlengede blackouts og hukommelsestap.

«LANDET OVERSTRØMMES av Rohypnol» sa Dagsrevyens Einar Lunde forrige helg. «Russisk og baltisk mafia pøser tablettene inn i Norge og tallet på beslaglagte tabletter er mer enn fordoblet siden i fjor.» De aller største beslagene blir gjort av tollerene på Svinesund. Tolloverinspektør Harald Ingerø har ingen god forklaring på hvorfor det er så mange piller for tiden.

- Kanskje det har noe med krigen i Afghanistan å gjøre? At det blir produsert mindre heroin? Nei, det blir bare spekulasjoner fra min side. Men noe har i alle fall skjedd.

I fjor ble det beslagelagt 847000 tabletter på landsbasis. I år blir det mange flere.

Ingerø har jobbet ved grensestasjonen i tolv år, og han har aldri opplevd så mange pillebeslag som nå.

- Det har vært en sprengøkning i løpet av noen få år. Og spesielt de siste seks månedene. Dette er proffe folk som lever av å smugle. Så da gjelder det for oss å være enda bedre. Det har vi vært en periode, og det er veldig artig.

Det er få som tar jobben sin like seriøst som Jim, en engelsk springer spaniel med ekstremt god nese. Møter du ham, hjelper det ikke om pillene er sveiset inn i karosseriet på bilen din, eller om de er plassert flere meter inne i ditt eget tarmsystem. Jim feilmarkerer aldri. For én måned siden fant han en bil med 30000 Rohypnoltabletter.

- Det er klart det er et kick å gjøre store beslag, sier hundefører Robert Johansen.

- Det blir på en måte gulrota, det. Nesten som å gå på jakt.

ROHYPNOL ER EGENTLIG et lovlig legemiddel som omsettes gjennom apotekene. Virkningen er hovedsakelig søvndyssende og krampehemmende, men tablettene har også en angstdempende og muskelavslappende effekt. Tradisjonelt sett har det vært tunge narkomane som har misbrukt pillene, ofte i kombinasjon med heroin. Rohypnol har også blitt kalt for «voldtektsdopet», etter at stoffet har blitt blandet i drinker for å bedøve kvinner.

I fjor ble det registrert 5000 tilfeller av vold og voldtekt etter ufrivillig bruk av stoffet - bare i England.

Og nå regnes altså Rohypnol som det nye partydopet blant norsk ungdom.

Ett eksempel: Mer enn 700 tabletter ble beslagelagt på årets Quartfestival i Kristiansand. Og det var nok bare toppen av isfjellet.

- Det er vanskelig å si hvorfor det har spredd seg, sier Carl-Thomas Skalleberg ved Uteseksjonen i Oslo.

- Kanskje fordi det har blitt stadig større aksept for det å ruse seg. Du blir ikke sett på som en like stor avviker lenger.

Skalleberg patruljerer Oslos sentrumsgater om natta sammen med Marianne Otterstad.

- «Jeg er ikke narkoman, jeg spiser bare piller», sier folk. Det er nok mye lavere terskel for å spise noen piller, enn det å stikke sprøyta i armen, sier Marianne.

- Folk bruker pillene helt forskjellig. Noen ungdommer starter festen allerede på torsdag. De tar mye amfetamin og ecstacy gjennom hele helgen, og trenger Rohypnol for å roe seg ned på søndagen. De harde narkomane blander dem i skuddet for å forsterke heroinet. Andre tar pillene med alkohol for å bli tøffere ute på byen, forteller Carl-Thomas.

- Når du tar Rohypnol sammen med alkohol blir du mye tøffere i trynet. Det blir lettere å stjele i butikkene, gjøre innbrudd eller bare slenge dritt til folk. Det er en helt annen rus enn det å snuble rundt i fylla.

Fordi det er et lovlig preparat som ofte finnes i foreldrenes baderomsskap, er det mange unge som ikke er klar over hvor avhengighetsskapende Rohypnol er. Abstinensene er minst like ille som med heroin.

- Dessuten trenger du stadig flere for at det skal gi samme virkning. Vi møtte en blandingsmisbruker i går kveld som fortalte at han hadde spist 70 stykker bare i går! forteller de to.

FOLK BLIR IKKE blå på tunga av å svelge én sovepille med vann. Det blir du bare dersom du tygger tablettene og legger bitene under tunga, slik at stoffet blir raskere tatt opp i blodet.

- Apedop! sier Freddy (22).

Han sitter på ei trapp i Oslo sentrum og venter på nattbanen til Lambertseter.

- Du ser det overalt, det er jævlig mange som driver med det. De er jo skikkelig billig, da. Jeg kaller det apedop, fordi folk blir helt ape når de tar dem.

I Tollbugata går to gutter i begynnelsen av tjueåra. En av dem har så tunge øyelokk at han nesten går i blinde. Kompisen hans er mørkeblå i munnvikene.

- Rohypnol, ja! Det har jeg spist siden jeg gikk på ungdomsskolen. Vi fikk dem gjennom eldre kompiser.

Fordi han er ute på prøve, vil han ikke oppgi navnet sitt. Han har nettopp sittet inne i to og et halvt år for ran og Rohypnolsalg.

- Hvor kjøper dere pillene i dag?

- Overalt. Overalt!

- Hvorfor begynner ungdom med Rohypnol?

- For å føle seg bra, vel! Herregud, jeg gidder ikke stå her å høre på så dumme spørsmål!

- JEG GIKK BORT for å prate med ham, sier «Hanne».

Hun snakker om den unge gutten som ble snytt for sine tre «hyppere». Selv tar hun Rohypnol ett kvarter før hun setter heroinskuddet. Da slipper hun å duppe med hodet i bordplata.

- Jeg sa til ham: Dette er ikke noe liv.

Ape: FREDDY: - Jeg kaller Rohypnol for apedop - fordi folk blir helt ape når de tar dem, sier Freddy (22) fra Oslo.
<B>Uteseksjonen: Carl-Thomas Skalleberg og Marianne Otterstad jobber i Uteseksjonen i Oslo og ser mennesker ruset på Rohypnol hver natt.