Rokkan ga oss et nytt syn på politikk

I 1964 skjedde det en revolusjon i norsk statsvitenskap: Et nytt språk ble lansert, og nye forståelsesformer ble introdusert, skriver Gudleiv Forr.

NY BOK: Arild Stubhaug er nå ute med boka «Stein Rokkan: Fra periferi til sentrum». Foto: NTb Scanpix
NY BOK: Arild Stubhaug er nå ute med boka «Stein Rokkan: Fra periferi til sentrum». Foto: NTb ScanpixVis mer

I ettertid kan forandringene dokumenteres: Henry Valen og Daniel Katz utga boka «Political parties in Norway», som summerte resultatene av en undersøkelse av norske borgeres valghandlinger og motiver, og Stein Rokkan publiserte artikkelen «Numerisk demokrati og korporativ pluralisme: To beslutningskanaler i norsk politikk».

Ingen som etter dette skulle analysere norsk politikk kom unna de referanserammer som de to publikasjonene skisserte. De endret grunnskjemaene for hvordan landets politiske landskap var, basert på harde data og mengdevis av tabeller.

I tillegg ga de to publikasjonene oss et nytt vokabular som skulle bli allemannseie i åra som fulgte: Den seinere folkekjære og TV-eksponerte professor Henry Valen snakket uavbrutt om «høyre-venstre-aksen» som partiene fordelte seg langs, vi fikk høre om «krysspress» som førte til at velgere som ble påvirket både fra høyre og fra venstre, valgte å stemme på de ideologisk diffuse sentrumspartiene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.