Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Røkke en verdig vinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PEER GYNT-PRISEN: Peer Gynt-prisen deles ut hvert år under Peer Gynt-stevnet på Vinstra. Siden 1973 er det stortingsrepresentantene som har pekt ut vinneren. Dette har fungert fint uten noen kontroverser rundt representantenes deltakelse. Helt til valget i år falt på Kjell Inge Røkke. Kritikerne skyver det prinsipielle rundt dagens avstemningsordning foran seg. Men det er utvilsomt valget som er problemet for disse. Kriteriet for å få denne prisen, er at personen har markert seg positivt på det samfunnsnyttige plan og bidratt til å gjøre Norge kjent i utlandet. Røkke har fylt begge disse kriteriene. Både som gründer og entreprenør har han markert seg positivt i både Norge og i utlandet.

INGEN AV DE tidligere prisvinnerne har bakgrunn fra næringslivet. Det var på høy tid at Peer Gynt prisen gikk til en med en slik bakgrunn. Det er også viktig å fremheve de viktige posisjonene nettopp personer som Kjell Inge Røkke har for utvikling av Norge som industrinasjon. Røkkes historie er både typisk og atypisk norsk i den forstand at han reiser ut, tør å satse og står ved sin last. Uansett hva en måtte mene om Røkke, står det respekt av den industrioppbygging han har gjort. Ikke bare i Norge, men over hele verden. Røkke har visst at han driver seriøs næringsbygging - og utvikling. Hans skapervirksomhet er utvilsom.

I DET SISTE har vi opplevd at flere superrikinger har flyttet sine virksomheter utenlands for ikke å betale sin skatt til Norge. De ønsker ikke å være med å bidra til det fellesskap som Norge faktisk er. Røkke er en samfunnsbygger. Han er med og utvikler Norge som industrinasjon, utnytter naturressursene våre og er med å ta vare på viktige lokalmiljø. Men kritikken i forhold til Røkkes rettsgang om kjøp av båtsertifikat eller at et av hans selskaper var delaktig i byggingen av Guantánamo, kan forstås. Min stemme på Røkke er ingen legitimering av disse forhold. Det avgjørende for meg er den betydelig rolle Røkke har hatt, har og vil ha i det norske samfunns- og næringsliv. Jeg er glad for at nok stortingsrepresentanter stemte på Kjell Inge Røkke. Jeg er glad for at Peer Gynt-prisen i år går til en av våre fremste gründere og næringsutviklere.