Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjell Inge Røkke

Røkke ut mot Tiden: Fjerner omstridt bok fra Akers nettsider

Aker: – Ingen planer om ny jubileumsbok.

TREKKER BOK: Kjell Inge Røkke langer ut mot forlaget Tiden i et leserbrev på Akers nettsider.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TREKKER BOK: Kjell Inge Røkke langer ut mot forlaget Tiden i et leserbrev på Akers nettsider. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Aker har trukket boka «Eventyrerne – en fortelling om Aker i vår tid» etter den siste ukas avsløringer. Boka skulle utgis i forbindelse med Akers 175-årsjubileum, men Tiden Norsk Forlag trakk boka fra markedet. Bokmanuset lå ute i to uker på Akers nettsider, før selskapet også valgte å fjerne det tirsdag.

Dette skjedde etter at Morgenbladets anmelder oppdaget likhetene mellom lengre partier i Henrik Langelands bok og artikler fra Wikipedia og Store norske leksikon.

I et leserbrev først gjengitt av DN skriver Kjell Inge Røkke blant annet:

«Prikken over i-en i denne bokutgivelsesfarsen opplevde jeg 9. mars – samme dag som Tiden Norsk Forlag trakk boken. Timer etter Morgenbladets anmelder avslørte sitat- og kildejuks i boken, bekreftet Richard Aarø til Aker at han hadde gjort skjulte opptak av samtaler han har hatt med meg – på telefon og i et møte med konsernsjef Øyvind Eriksen og meg i våre kontorer. Forlagssjefen har gitt DN tilgang til hele eller deler av opptakene.»

Ingen planer om bok

Aker har ikke tatt standpunkt til hva som skjer videre, opplyser Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker.

– Vi har ingen planer om jubileumsbok, sier han til Dagbladet.

Forlagssjef Richard Aarø i Tiden Norsk Forlag ønsker ikke å gå nærmere inn på Røkkes påstander, men påpeker at det er mange detaljer i saken.

– Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter, sier Aarø til Dagbladet.

Satser på forskning: I samarbeid med WWF skal Kjell Inge Røkke bygge det gigantiske forskningsverktøyet «REV» innen sommeren 2020. Video: Aker Biomarine. Vis mer

– Hinsides alle etiske og moralske grenser

Røkke skriver videre: «Hvordan føles det å trykke på en opptaksknapp i det skjulte når du møter din oppdragsgiver? Til sitt forsvar svarte Aarø at det ikke var ulovlig å gjøre opptakt. Det er vi enige om, men i min verden er det hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel.

Som jeg sa til Aarø på telefon: Jeg har ingenting å skjule – hverken det du har på bånd eller mobilsvarer. Det vi har skrevet og sagt, står vi for.»

« Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel i Tiden?» spør Røkke.

Her er brevet fra Røkke i sin helhet.

Aker har betalt Henrik Langeland og Tiden Norsk Forlag til sammen rundt fire millioner kroner for å skrive boka. Aker hadde kjøpt og betalt for en tjeneste som til slutt viste seg ikke å holde mål, skrev Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen Akers nettsider tidligere i mars.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling