Rokker ved grunnlaget for den tidligste nordiske historien

Var Olav den hellige en huner?

SENSASJON: Arkeologiprofessoren Lotte Hedeager påviser — med støtte fra en for lengst glemt dansk forsker — at heltekonger som Olav Tryggvason og Olav den hellige kan ha vært av hunisk avstamning. Her er professoren foran Raknehaugen på Jessheim, Nordens største gravhaug, bygd etter mønster fra asiatiske gravhauger fra folkevandringstida. Foto: Bjørn Bratten
SENSASJON: Arkeologiprofessoren Lotte Hedeager påviser — med støtte fra en for lengst glemt dansk forsker — at heltekonger som Olav Tryggvason og Olav den hellige kan ha vært av hunisk avstamning. Her er professoren foran Raknehaugen på Jessheim, Nordens største gravhaug, bygd etter mønster fra asiatiske gravhauger fra folkevandringstida. Foto: Bjørn Bratten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEER: Hunerne og andre asiatiske nomadefolk kan i flere hundre år i folkevandringstiden, kanskje helt opp til vikingtida, ha okkupert det området som i dag er de nordiske landene.

Det mener arkeologiprofessor Lotte Hedeager, leder for Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Professorens funn kan innebære at norske heltekonger som Olav den hellige og Olav Tryggvason var av hunisk avstamning.

- Det hadde jo gått mange århundrer siden hunerne var der. Men forutsatt at det er de samme kongeslekter som rent biologisk har fortsatt, skulle det ikke undre meg om det faktisk var en rest av noe hunisk i denne kongeslekten (Ynglingeætten. red.), sier arkeologiprofessor Lotte Hedeager.

Nesten det samme mente Snorre Sturlason. Ned gjennom århundrene ble han avfeid og latterliggjort av kirken og kongemakten - og i de seinere år av store deler av akademia - for sine beretninger om den tyrkiske hærføreren Odin og hans ferd med folk og språk til nordområdene.

IFØLGE SNORRE ble Odin og hans tyrkere forfedre for de nordiske kongeættene, Ynglingeætten i Norge/Sverige og Skjoldungene i Danmark. Det var jo rystende nok for både konge- og kirkemakt på Snorres tid. Hedeager påviser - nær sagt ned til minste detalj - med støtte fra en forlengst glemt dansk språkforsker, at de nordiske kongeættene - med heltekonger som Olav Tryggvason og Olav den hellige - kan ha vært huniske!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer