Røkk'n'roll

For 20 år siden var Bernt Bodal (45) fattig, radikal musiker i rockbandet Høst. For tre dager siden kom forretningspartneren og kameraten til Røkke og Gjelsten, med privatfly fra Seattle for å gjøre to konserter med gamlegutta.

- Jeg eide ikke nåla i veggen, men elsket å turnere med bandet. Nå har jeg så jeg klarer meg, sier Høst-bassisten.

Multimillionæren bor i Seattle, men er i Norge noen dager i forbindelse med gjenforeningskonserten.

Bernt Bodal kom til Norge for tre dager siden sammen med Kjell Inge Røkke i privatfly, en Golfstream. I går kveld spilte han sammen med de andre i Høst på Belleville i Oslo. I dag står Smuget for tur.

Askeladd fra Ski

Bernt Bodal, opprinnelig fra Ski i Akershus, var med på starten på Kjell Inge Røkkes fiskeeventyr. Etter plateinnspillinger og turneer på midten av 70-tallet i Norge og Sverige med progrockbandet fra Østfold, reiste musikeren for 21 år siden til USA.

I Seattle slo han seg etter hvert opp på fiskeindustri sammen med Røkke. I snart ti år har de vært kompanjonger.

- Jeg kom med i American Seafoods Company i 1991, tre år etter at Kjell Inge startet det. Var daglig leder fram til 30. september i år. Nå har jeg trukket meg ut av det firmaet. Jeg var også med på å starte RGI sammen med Røkke, sier Bodal.

Han ønsker ikke å si hvor mye han er god for.

- Akkurat nå gjør jeg ingen ting, men jeg lider ingen nød. Har noen planer, men dem holder jeg for meg selv, sier Bodal, som avslører at han er på vei til forretningsmøter i London.

Bass til 50000


Mens de andre medlemmene i Høst sysler med rock'n'roll ved siden av sine jobber, blir det bare røkk'n'roll for Bodal. Bassgitaren tar han sjelden i.

- Den første gjenforeningskonserten var i 1991. Da hadde jeg ikke rørt bassen på 15 år. Den andre samlingen hadde vi i 94. Men det skal ikke mange timene med øving til før de gamle låtene sitter, sier Bodal, som spiller på en Smith, en bassgitar i 50000-kronersklassen.

- Den er mye mer lettspilt enn Fender Jazzbass, som jeg spilte med i gamle dager.

Var radikal

Bernt Bodal setter pris på å få spille med gamlegjengen, som alle er mellom 45 og 50 år.

- Vi var progressive og radikale på 70-tallet, men vi forandrer oss jo. Men jeg savner å spille iblant.

Progrockbandet var det første i sitt slag med norske tekster. I de siste årene har bandet fått kultstatus. Mange unge har fått øynene opp for datidas lydbilde med lange, flerstemte gitarsoli og kompleke, melodiske temaer.

Etter gjennomkjøringen konkluderer bandet enstemmig: - Vi låter bedre nå enn for 20 år siden.