Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rolf Meyer må ha vært skikkelig frustrert. Han jaktet i årevis forgjeves på Gjermund Cappelen.

Askers Miami Vice.

«KRØLLTOPP»: Jensen skal flere ganger ha advart Cappelen om Rolf Meyer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
«KRØLLTOPP»: Jensen skal flere ganger ha advart Cappelen om Rolf Meyer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Kommentar

«Han som har skjønt det, som har vært så hissig på å ta meg,» sa Gjermund Cappelen i lydopptakene vi har hørt fra de første, uformelle samtalene med etterretningsfolkene fra Asker og Bærum politidistrikt. I går fikk vi høre mer om Rolf Meyer, i nær 40 år en sentral tjenestemann i Asker og Bærum politidistrikt. Han jaktet i mange år på Cappelen, uten noen gang å klare å ta ham. Det klarte etterfølgeren hans først etter å ha stoppet all informasjonsflyt mellom politikamrene.

Rolf Meyer var politisjef i Asker da han gikk av med pensjon våren 2015. Da ble han intervjuet av Budstikka, og vektla de samme tingene ved politiets oppgaver som Eirik Jensen gjør i sin selvbiografi: Å være ute blant befolkningen, bli kjent i lokalmiljøet og bry seg om folk. Meyer jobbet lenge som spaningsleder og med store narkotikasaker. For jobben fikk han mye skryt, men en gang han fikk kritikk ble framhevet i intervjuet. Da han stilte opp på bilde i Budstikka foran ryggene på politidistriktets seks andre spanere, fikk han høre at det lokale politiet «ikke skulle framstå som Miami Vice.» Det levde Meyer godt med.

Siden han er innkalt som vitne, vil ikke Meyer intervjues nå. Men han må vært fryktelig frustrert i mange år. Vi vet at det lokale politiet var overbevist om at Cappelen drev med smugling av hasj inn til landet. Når nyansatte på narkotikaseksjonen skulle vises rundt, var huset hans fast post på programmet. Storskurken de ikke klarte å ta.

I vitneboksen fortalte Cappelen i går at Jensen flere ganger advarte ham om politimannen han kalte «Krølltoppen». «Asker og Bærum sa jeg drev med hasjimport. Eirik forteller meg i ettertid at det har vært prioriteringsmøter hvor Eirik har prøvd å dysse meg ned og prioritere andre steder,» sa Cappelen i retten i går.

Politiet i Asker og Bærum utviklet etter hvert en teori om at Cappelen fikk hjelp fra noen i oslopolitiet. Da storsmugleren skulle tas, la derfor daværende kriminalsjef Ketil Thue lokk på all kommunikasjon mellom distriktene og lot bare et fåtall politifolk vite hva som skjedde. Så fingerte de et tyveri av hasj fra et av Cappelens lagre, for å overvåke hvordan de involverte oppførte seg da. «Operasjon Silent» fungerte etter planen. De sentrale personene i hasjmafiaen kontaktet først hverandre. Så kontaktet Gjermund Cappelen Eirik Jensen.

Da Cappelen ble arrestert, fikk han bare snakke med utvalgte, lokale politifolk. Etterretningsfolkene hadde et klart mål med samtalene sine, Cappelen var som kjent rask med å innfri. Før midten av juni kommer retten forhåpentligvis til bunns i spørsmålet om politiet i Asker og Bærum hadde rett i sine mistanker. Uansett får de endelig tatt Cappelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media