Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rolig, bare rolig, Lillebror!

Helga Pedersen underkommuniserer hvilke data som skal lagres, skriver Georg Apenes.

TA DET MED RO: Man må antagelig tilbake til Astrid Lindgrens skildringer av Karlsson på taket for å finne tilsvarende intense oppfordringer om å ta det med ro og holde bekymringene på avstand, skriver Georg Apenes om Helga Pedersens forsvar av datalagrinsdirektivet. Foto: SCANPIX
TA DET MED RO: Man må antagelig tilbake til Astrid Lindgrens skildringer av Karlsson på taket for å finne tilsvarende intense oppfordringer om å ta det med ro og holde bekymringene på avstand, skriver Georg Apenes om Helga Pedersens forsvar av datalagrinsdirektivet. Foto: SCANPIX Vis mer

||| Mens vi andre venter på Regjeringens høringsbrev om datalagringsdirektivet, deler Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, sine tanker om saken i Dagbladet mandag 9. november.

Man må antagelig tilbake til Astrid Lindgrens skildringer av Karlsson på taket for å finne tilsvarende intense oppfordringer om å ta det med ro og holde bekymringene på avstand.

DE SOM ER REDD for at konsekvensene av en innføring i norsk rett og norsk forvaltning av direktivet kan bli andre enn hva de allerede påmeldte tilhengerne regner med, fremstilles nærmest som kriminalitetens medløpere.

Men: Å forebygge er bedre enn å helbrede. Det er en for stor sjanse å ta på vegne av rettsstaten og demokratiet Norge å stole på at vi kan reparere skadene.

Og de som vil bygge ned demokratiet har bevisbyrden. Slik bør det være.

Dette er et håp; en påstand som det i dag er vanskelig å underbygge med erfaringsmateriale.

I MANGEL AV holdbart belegg, viser Pedersen til Baneheiasaken og NOKAS-saken. Av rettsboken for Kristiansand byrett 1. juni 2001 der Baneheiasakens bevisligheter drøftes av retten, sier den på side 14 at «Det er for retten ikke mulig å fastslå endelig hva som har skjedd med hensyn til NNs mobiltelefonbruk.»

Når det gjelder NOKAS-saken, er det på det rene at kommunikasjonskontroll — altså sikring av trafikkdata som forelå omkring gjerningstidspunktet — var til nytte, sammen med data om minibank-bruk, bomstasjons-passeringer og overvåkningskameraer. Men interessen for disse og andre data vaktes da de 13 mistenkte etter hvert gestaltet seg.

Datalagringsdirektivet, derimot, skal i det overveldende vesentlige sikre personopplysninger om uskyldige.

MINIMUMSFORSLAGET forutsetter 6 måneders lagring. Inspirert av Karlsson manes det derfor: — Rolig, bare rolig Lillebror! Lagringstiden vil i så fall bli doblet for abonnenter som har månedlig fakturering, og økt med bare én måned for de som har kvartalsvis. Og det er jo ikke så meget? Pytt-pytt!

Men ettersom Pedersens egen justisminister mener at 12 måneder vil være å foretrekke, er det en firedobling vi vil kunne vente oss.Mest betenkelig er likevel den monotone underkommunikasjonen av hvilke data som skal lagres. For det er ikke bare en forlengelse av lagringstiden for data som allerede i dag registreres, men et tillegg av nye og andre opplysninger om telefonbruken som vil skje: De nye dataene er opplysninger om hvor de kommuniserende befant seg når de hadde kontakt, det er lagring av data om e-post, sending og mottak av MMS og SMS-meldinger.

MEG BEKJENT er det ingen av datalagringsdirektivets kritikere som har tatt til orde for å svekke mulighetene for kommunikasjonskontroll — altså adgangen til å undersøke spor en mistenkt har etterlatt seg. Den russiske revolusjonskritiker, Eugen Samjatin, skrev allerede tidlig på 20-tallet:

«Den eneste måten å befri mennesket fra forbrytelsene på er å ta fra det friheten».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media