«Game of Thrones» sesong 8:

- Rollen er så personlig for meg

Hele livet lette 1,91 høye Gwendoline Christie etter en rollefigur å identifisere seg med. Hun fant henne i Brienne of Tarth.

KRIGER: Brienne of Tarth, Gwendoline Christies rollefigur i«Game of Thrones», har hatt en lang og sverdsvingende reise siden hun dukket opp i sesong 2 av den populære TV-serien. Foto: HBO Nordic
KRIGER: Brienne of Tarth, Gwendoline Christies rollefigur i«Game of Thrones», har hatt en lang og sverdsvingende reise siden hun dukket opp i sesong 2 av den populære TV-serien. Foto: HBO NordicVis mer

LONDON (Dagbladet): Det fantes en tid før Gwendoline Christie (40) var feiret skuespiller og modell. 1,91 på strømpelesten stakk hun seg bokstavelig talt ut i oppveksten i Sør-England, hvor gjennomsnittshøyden for kvinner er 1.61.

Så fikk hun muligheten til å spille krigeren Brienne of Tarth i «Game of Thrones».

– Jeg har trykket rollefiguren så hardt til brystet. Dette har vært så personlig for meg, sier hun når Dagbladet møter henne i London.

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 295 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

– Ikke bare elsker jeg skikkelsen. Jeg følte at endelig fantes det en skikkelse utenfor samfunnets normer som snakket til meg – og som ville snakket til den unge utgaven av meg, sier Christie videre.

Utfordrer mønstre

«Game of Thrones» har nesten konsekvent plassert jentene sine utenfor Hollywood-sjablongen. Christie forteller at det var hovedgrunnen til at hun slo til da tilbudet kom i 2011. Fortjenesten ligger hos forfatteren av bøkene, mener hun.

– George R.R. Martin er blitt spurt: «Hvorfor skaper du så gode kvinnefigurer – er du feminist?» Svaret hans var: «Vel, jeg har alltid ansett kvinner som mennesker.» Jeg tror det er hele forskjellen, sier Christie, som likevel holder en knapp på Brienne i selskapet.

– Hun utfordrer kjønnsmønstre og går langt utenpå TV-jentene vi er blitt servert så langt. Det var derfor jeg ville spille henne, samtidig som det har vært viktig for meg å legge bort alt av eget jåleri underveis. Jeg betraktet alltid rollen som et sterkt sosiopolitisk våpen, faktisk, hva gjelder å utvide forestillingen om kvinner.

Skandi-trekantdrama

Kjernefansen har lenge spekulert i hvorvidt Brienne vil bli ordentlig sammen med hjertevennen Jamie Lannister (danske Nikolaj Coster-Waldau). Legg til at Tormund Giantsbane (vår egen Kristofer Hivju) har et godt øye til henne, og det kan være duket for et skandinavisk-tungt trekantdrama i åttende og siste sesong.

Skjønt, Christie heller kaldt vann i blodet på alle gifteknivene der ute. Ifølge henne er det ikke gitt at «Brie» skal ha et kjærlighetsliv, iallfall ikke på andres premisser.

UTENFOR SJABLONGEN: Brienne of Tarth utfordrer konvensjoner både innenfor «Game of Thrones»-universet og Hollywood. Jeg følte at endelig fantes det en skikkelse utenfor samfunnets normer, sier Gwendoline Christie. Foto: HBO Nordic
UTENFOR SJABLONGEN: Brienne of Tarth utfordrer konvensjoner både innenfor «Game of Thrones»-universet og Hollywood. Jeg følte at endelig fantes det en skikkelse utenfor samfunnets normer, sier Gwendoline Christie. Foto: HBO Nordic Vis mer

– Det er interessant, fordi det er et tveegget sverd. Vi snakker nemlig om en skikkelse som aldri har vært noe tradisjonelt kjærlighetsobjekt. Hun gjør noe annet og eksisterer utenfor det feltet, sier Christie.

– Samtidig, etter hvert som sesongene har rullet, er vi blitt kjent med mennesket, og vi har sett hvordan hun higer etter livserfaring. Så hvorfor skal hun ikke kunne oppleve dette også? Selv om jeg har likt at det aldri har vært definerende for skikkelsen, er det spennende å utforske.

Fantasy-relasjoner

– Hvorfor ble «Game of Thrones» slik en hit?

– Jeg tror det skyldtes en kombinasjon av faktorer med bra timing. For det første er det et nærstudium av menneskelige relasjoner, men rammet inn på en måte som skaper fordelaktig avstand. For det andre er ting fortalt på en uortodoks måte. Drapet på Ned Stark i sesong én, for eksempel, var sjokkerende fordi det brøt med enhver konvensjon. Dessuten har vi operert parallelt med framveksten av en internettkultur hvor folk konverserer om stoffet.

– Hvordan var det å ta farvel siste innspillingsdag?

– Det var knusende – jeg var knust. Jeg trodde jeg skulle greie å ta det pent, trodde jeg hadde overbevist meg selv om at det bare var en «jobb» som det vil komme flere av. Men selve dagen skalv jeg.

Christie ler sorgmuntert.

– Men til tross for at det var smertefullt å forlate skikkelsen, har jeg fått en stor gave gjennom alt jeg har lært, sier hun.

– Og dette er noe jeg alltid kan være stolt av. Som skuespiller drømmer du om å få være med på en slager, enten det er en serie, et teaterstykke eller en film. Å ha oppnådd det – attpåtil en med så personlig betydning – er noe jeg er veldig takknemlig for.