Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Westworld»

Rollen fikk «Westworld»-stjerna til å vitne om voldtektene

- Jeg hadde ikke engang grått over det jeg har opplevd før etter «Westworld», sier Evan Rachel Wood.

KOMMER SNART: Sesong 2 av «Westworld» har premiere på HBO 23. april. Video: HBO Vis mer

I den kritikerroste dramaserien «Westworld» kan mennesker betale i dyre dommer for å leve livet uten grenser i en westerninspirert fornøyelsespark, noe som i serien ofte involverer drap eller voldtekt av vertene, de menneskeliknende robotene som bor i parken.

Mens enkelte har kritisert Westworld for å «misbruke kvinner som underholdningseffekt», gir Evan Rachel Wood (30) serien mye av æren for at hun klarte å være åpen om overgrep.

- En styrke jeg ikke visste at jeg hadde

Skuespilleren sier til The New York Times at «Westworld» forandret hele livet hennes. Ikke bare fikk serien fart på karrieren hennes, men hun ble tvunget til å konfrontere sine egne traumer.

NY SESONG: HBO-sierien «Westworld» er basert fra sci-fi-klassikeren fra 1973. Evan Rachel Wood spiller Dolores også i andre sesong, som har premiere på HBO Nordic 23. april. Foto: HBO
NY SESONG: HBO-sierien «Westworld» er basert fra sci-fi-klassikeren fra 1973. Evan Rachel Wood spiller Dolores også i andre sesong, som har premiere på HBO Nordic 23. april. Foto: HBO Vis mer

Hun spiller Dolores, som tvinges til å oppleve den samme dagen igjen og igjen – en dag som ofte ender med overgrep. Selv har Wood fortalt at hun har blitt voldtatt to ganger, og at hun har slitt psykisk i ettertid.

- Hennes reise speilet så mye av hva jeg hadde vært gjennom og hva jeg gikk gjennom. Den ga meg en styrke som jeg ikke visste at jeg hadde, sier Wood til The New York Times.

Dolores i medaljong

Da Wood i februar vitnet foran en av underkomiteene i den amerikanske kongressen, bar hun en medaljong med bilde av Dolores i, ifølge avisa.

Wood fortalte om sine opplevelser med overgrep og vold i nære relasjoner, til støtte for lovforslaget «Survivor's Bill of Rights».

Det skal blant annet skal sikre tilgang på gratis helseundersøkelser etter overgrep og at bevismateriale lagres i 20 år.

- Jeg tror på ordtaket «hvis vi måtte leve gjennom det, burde dere måtte høre det», sa Wood til komiteen.

Hadde ikke grått før «Westworld»

Dagbladets anmelder trillet en sekser på terningen for første sesong av «Westworld», og skrøt av Evan Rachel Woods innsats som Dolores, en robot som er ganske nære å skjønne at det er nettopp dét hun er.

I en verden der vertene stadig utsettes for menneskenes mørkeste lyster, er Dolores en av dem som får hardest medfart.

- Jeg hadde ikke engang grått over det jeg har opplevd før etter «Westworld». Og jeg innså det ikke engang før etter jeg hadde gjort «Westworld», sier Wood.

- Mer styrke enn jeg forestilte meg

Wood ble nominert til gjeve priser som Emmy og Golden Globe, og vant både Critic's Choice og Satellite Awards for beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie. Også serieskaper Lisa Joy skryter av Woods innsats.

- Jeg ville utforske en helt som har mangler og som har en historie med traumer og tristhet, men som kunne overvinne det, sier Joy til The New York Times.

- Og Evan, fordi hun er så sterk og fordi hun er den personen, klarte å slippe løs enda mer av den styrken enn jeg forestilte meg.

Hevngjerrig

«Westworld» tok rekorden som den mest sette førstesesongen på HBO noensinne, ifølge Deadline. Andre sesong kommer på HBO Nordic 23. april. ​ Der får vi se nye sider av Dolores, ifølge The New York Times.

- Jeg har jobbet veldig lenge med å ikke være sint eller hevngjerrig, så det var vanskelig å nyte det, selv om jeg visste at karakteren definitivt hadde fortjent det, sier Wood til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling