- Rollespill er som punkrock

Nytt, norsk rollespill utfordrer fantasien din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I disse dager lanseres en aldri så liten sjeldenhet. «Itras by» er intet mindre enn et helnorsk rollespill, av den sorten du spiller sammen med andre rundt et bord.

Bak rollespillet står to entusiaster, Ole Peder Giæver (27) og Martin Bull Gudmundsen (29). Sistnevnte vil du kanskje kjenne igjen fra «Heia Tufte», mens Giæver til daglig jobber som journalist i ABC Nyheter.

Det som førte dem sammen var kjærligheten til rollespillet, og det er denne kjærligheten som nå har båret fram «Itras by».

Drøm og virkelighet

- Dette er et kjærlighetsverk. Siden jeg var ti år har jeg sprøtt nok vært opptatt av rollespill, og det er blitt en del av sjela mi. Endelig har tiden kommet til at vi kan dele denne kjærligheten med andre, sier Giæver til Dagbladet.no.

I «Itras by» får spillerne være med på å oppleve en fantasitilværelse i en 20-tallsby der skillene mellom drømmer, mareritt og virkelighet er utydelige.

Det hele er inspirert av filmer som «Delicatessen», «De fortapte barns by» og «Riget», tv-serier som «Twin Peaks», verkene til H.P. Lovecraft, samt et utall andre bøker, tegneserier og myter.

- Dette har vært en prosess som har gått i bølger i mange år. I lange perioder tenkte vi at vi bare skulle drite i det, men da Thore Hansen kom med i bildet at vi skjønte at dette var gjennomførbart, sier Giæver til Dagbladet.no.

- Rollespill er som punkrock

Inspirasjon

Valget av Thore Hansen, som mange vil huske fra «Sjørormen Ruffen» og «Skogland»-serien, har illustrert boka som danner grunnlaget for «Itras by».

- Hans tegnestil er perfekt for det vi prøver å formidle med «Itras by». Noen har sagt til oss at de føler han ikke vil treffe målgruppen vår, men de tar helt feil. De vi regner med å nå er vel mellom 20 og 35 år, og mange av disse har et nostalgisk forhold til Thores tegninger, sier Giæver.

At rollespillet fikk økonomisk støtte på tilsammen 73.000 kroner fra Norsk kulturfond, Solofondet, ungdomsorganisasjonen Hyperion og Trafo-ordningen var også motiverende for utviklingen.

- En sosial greie

Giæver og Gudmundsen ble først kjent på Oslo Katedralskole, der Gudmundsen stiftet Kattas fabelprosaiske elevsamfund, som fortsatt lever i beste velgående. Mange forbinder nettopp rollespill med noe sære, innadvendte nerder driver med i mangel av andre sosiale ferdigheter.

Dette er ifølge Giæver og Bull Gudmundsen så langt fra sannheten som man kan komme:

- Dette er mer enn bare et spill, det er en positiv sosial greie. Du kan møte folk du ellers ikke hadde møtt, eller folk du trodde du hadde glidd vekk fra, og oppleve noe unikt sammen. Det er ikke ulikt det du opplever ved å spille i et band: Man jobber fram noe, en helhet som er større enn summen av det enkelte, sier Giæver.

Skremmende fantasi

De to spillforfatterne beskriver «Itras by» som et hørespill spillerne skaper i fellesskap. I stedet for de klassiske terningene folk forbinder med rollespill, finner du her sjanse- og handlingskort. Spillerne styrer selv spillets gang, men seansen ledes av en spilleder som sørger for framdrift og regi.

På mange måter minner en omgang av «Itras by» om et outrert og improvisert teaterstykke, bare uten scene eller et publikum utover de andre spillerne. Det kan kanskje virke litt avskremmende for enkelte?

- Fantasi er og skal være skremmende. Jeg ser på det som et laboratorium for virkeligheten, der man kan prøve nye ideer og konfrontere ubehagelige temaer som død og engstelse. På den måten kan du konstatere ting uten fysisk risiko - men det hele er ikke uten en mental risiko, sier Gudmundsen.

Som punkrock

Giæver og Gudmundsen insisterer på at de bare har lagt et grunnlag med sin fantasiverden. Straks folk tar spillet i bruk og selv begynner å leke seg med ideene, vil det hele vokse langt utover grenser de med vilje ikke har satt.

- Rollespill er som punkrock, du «mekker det sjæl». I boka kommer vi faktisk med en oppfordring til leserne om å fucke med boka, at de må behandle den som en bruksgjenstand og videreutvikle både premisser og historie slik det faller seg naturlig. Det er jo sånn boka ble til for vår del også, dette er ikke noe vi har laget på egenhånd - det er et resultat av konstant videreutvikling og innspill fra mange andre, sier Giæver.

Spillet har sin egen hjemmeside, der du kan lese et utdrag fra boka og se eksempler på spillkortene. Spillskaperne har imidlertid ikke lagt til rette for at spillet skal kunne utvikles videre på disse sidene.

- Du kan jo lage det selv? Den største drømmen vår er at det skal komme en underskog i kjølvannet av spillet, med websider, wikier og fora der folk kan vise fram og dele ideer og ting de har laget, sier Giæver.

Stadig interesse

Det har ikke vært mange norske rollespill på markedet tidligere. Er lanseringen av «Itras by» et tegn på en form for rollespill-renessanse?

- Det var kanskje mer snakk om rollespill før, ettersom det da var et nytt fenomen. Jeg tror imidlertid ikke at det har vært noe sviktende interesse for rollespill, eller at det var større før, sier Gudmundsen.

- De som spilte «Dungeons & Dragons» på 80-tallet forbinder kanskje rollespill bare med terninger og slikt, men rollespill er så mye mer. I «Itras by» har vi ikke en eneste terning, og vi er ikke noe flinke på matematiske kalkyler. Men «D&D», som vi gjerne kaller «vår McDonalds», selger fortsatt som bare det, sier Giæver.

Noe annet med dataspill

Rollespill er også sterkt representert i dataspill, men dette er ikke noe de to har viet så mye tid.

- Det skjer noe i interaksjonen mellom mennesker som en datamaskin ikke kan emulere. En dialog som går mellom to mennesker, der et utsagn avhenger av hva som nettopp er blitt sagt, er mye mer verdifullt for meg enn noe som er forhåndsdefinert, sier Gudmundsen til Dagbladet.no.

«Itras by», som allerede er til salgs på Kolofon.no for 299 kroner, lanseres under rolle-, kort- og brettspillfestivalen Arcon på Blindern i Oslo den 26. - 29. juni.

- ET PRODUKT AV KJÆRLIGHET: Ole Peder Giæver og Martin Bull Gudmundsen lanserer nå sitt hjertebarn, rollespillet «Itras by».
VRENGTRYNE: Det finnes folk i spillet som kalles vrengtryner, etter å ha gjort litt for mange grimaser i vinden. Her viser Martin hvordan et vrengtryne kan se ut ...
LANGVARIG HOBBY: Ole Peder Giæver har aldri vokst fra rollespill-hobbyen.
APER SOM LESER: Spillerne av «Itras by» vil møte på mange ting som hører til i fantasiverdenen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer