GIKK PÅ LIMPINNEN: I denne bygningen på Universitetet i Virginia hevdet Rolling Stone det var begått en grusom gjengvoldtekt. Nå viser det seg at historien som sjokkerte USA i fjor høst ikke holder vann. Foto: NTB Scanpix
GIKK PÅ LIMPINNEN: I denne bygningen på Universitetet i Virginia hevdet Rolling Stone det var begått en grusom gjengvoldtekt. Nå viser det seg at historien som sjokkerte USA i fjor høst ikke holder vann. Foto: NTB ScanpixVis mer

Rolling Stone trekker gruoppvekkende voldtektshistorie

Ingenting tyder på at den var sann.

(Dagbladet): I november i fjor publiserte det tradisjonsrike reportasjemagasinet Rolling Stone en lang, gruoppvekkende historie om en gjengvoldtekt som skal ha funnet sted på en studentfest ved Universitetet i Virginia i USA.

Saken vakte enorm oppsikt, gikk viralt i sosiale medier og ble - bortsett fra kjendissaker - den mest leste artikkelen magasinet noensinne har lagt på nett.

Nå innrømmer magasinet at hele historien trolig er oppspinn, og beklager overfor leserne, universitetet og dets studenter samt alle virkelige ofre for seksuelle overgrep.

Ble tipset En uavhengig granskingsrapport fastslår at Rolling Stone unnlot å følge helt elementære journalistiske prosedyrer for å faktasjekke historien. Rapporten ble søndag lagt ut på nett i sin helhet av Rolling Stone selv.

Magasinets legendariske sjefredaktør Jann Wenner sier ifølge New York Times at bladets redaksjon er blitt lurt av en «ekspert-fabulist og historieforteller» som har «maktet å manipulere den journalistiske prosessen».

Ifølge granskingsrapporten var det en medarbeider ved universitetet som jobber med overgrepssaker som tipset journalisten om den konkrete historien.

Medarbeideren hadde tidligere referert til voldtektsofferet omtalt som «Jackie» i en senatshøring om overgrepskultur i de beryktede amerikanske studentbrorskapene.

Gjenga detaljer «Jackie» lot seg intervjue av Rolling Stone og ga totalt sju intervjuer til journalist Sabrina Rubin Erdely, der hun i detalj fortalte hvordan hun ble tatt med på en studentfest av en venn hun kjente som livvakt ved universitetets svømmeanlegg. På festen skal «Jackie» ha blitt lurt med inn på et mørkt rom, slått og holdt fast mens hun ble voldtatt av sju menn.

Detaljene skal ha blitt gjengitt presist da magasinets faktasjekker gikk opp historien med intervjuobjektet før publisering.

Men Rolling Stone aksepterte intervjuobjektets ønske om ikke å identifisere vennen som hadde tatt henne med på festen, og siden hun heller ikke hadde turt å anmelde forholdet var det umulig for journalisten å kryssjekke fakta med politiet.

Dermed hvilte hele saken på den ene, anonyme kildens troverdighet.

Tvilte på historien Etter at artikkelen var trykket ble det snart stilt spørsmålstegn ved sannhetsgehalten. Venner av det angivelige voldtektsofferet som var sammen med henne den aktuelle kvelden, ble intervjuet i Washington Post og kunne fortelle at de tvilte på henne historie.

Det viste seg at det ikke eksisterte noen medstudent ved universitetet som hadde det navnet hun hadde oppgitt på sin date, og at et bilde av hun hadde sendt dem i virkeligheten var et bilde en tidligere klassekamerat.

Det ble også brakt på det rene at det aktuelle student-brorskapet ikke hadde hatt noen sammenkomst den aktuelle kvelden. Også en omfattende politietterforskning som ble satt igang på bakgrunn av magasinartikkelen, endte med at man ikke fant noen indisier på at gjengvoldtekten faktisk fant sted.

Ingen av de involverte i artikkelen mister jobbene sine, men magasinet skjerper sine journalistiske rutiner.

Beklager Universitetet i Virginia anklager bladet for å ha gjort stor skade på arbeidet mot seksuelle overgrep i studentmiljøene, gjøre det verre for faktiske ofre å stå fram, og for å henge ut universitetets studenter og ansatte.

Journalist Sabrina Erdely har selv offentliggjort en beklagelse på vegne av alle som er blitt skadelidende.

- Å rapportere om voldtekt har sine utfordringer, men journalistens ansvar er uansett å få det til å bli korrekt. Jeg håper ikke mine tabber bidrar til å stilne stemmene til ofre som fortjener å bli hørt, sier hun.