Rolling Stones rakk å spille på Cuba før Castro forlot bygningen

Wandrups utvalgte: «Havana Moon» dokumenterer den første stadion-konserten på Cuba.

BEGEISTRING: Verdens eldste rockere inntar stadion i Havana, en flott konsert som nå fins på blu-ray og DVD.
BEGEISTRING: Verdens eldste rockere inntar stadion i Havana, en flott konsert som nå fins på blu-ray og DVD.Vis mer

BLU-RAY/CD: «Ringen er sluttet. Velkommen til festen!» skriver kollega Øyvind Rønning i sin anmeldelse av den nye plata til Rolling Stones, «Blue and Lonesome». Tittellåta er skrevet av munnspill-fenomenet Little Walter. Også resten av plata henter repertoaret fra klassisk blues, framført spontant. For å sitere Charlie Watts fra coveret, om blues: «Det dreier seg ikke om teknikk. Det er følelser. Noe av det vanskeligste i verden er å formidle den følelsen.»

Konserttittelen er hentet fra en låt av Chuck Berry.
Konserttittelen er hentet fra en låt av Chuck Berry. Vis mer

Det har Stones klart siden 1962. Plata gir assosiasjoner til fordums coverband i gymnassamfunnet på Berg Skole, The Moskitos, midt på 1960-tallet, det første bandet jeg hørte live. Stones er fortsatt like lekne, noe de viser på «Havana Moon», Paul Dugdales konsertfilm fra den første store arenakonserten på Cuba, ikke lenge før Castro forlot bygningen, for å si det slik.

«Du har sola, månen og The Rolling Stones. Å se Cuba omsider få sjansen til å rocke i vei, var spesielt,» sier Keith Richards om konserten, som avsluttet årets América Latina Olé Tour foran 1,2 millioner mennesker. Filmen er en het, sydende og sensuell Rolling Stones-opplevelse. Gubbene er de samme som alltid, med sitt klassiske reperatoar, sine riff og sitt uhøytidelige forhold både til seg selv og den fantastiske musikken. Som Chuck Berry skriver i teksten som har gitt navn til konserten:

Havana moon, Havana moon

Me all alone with jug of rum

Me watch the tide easin' in

Is low the moon, but high the wind.