Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rolls-Royce-pjolter from Svartisen

Putt Svartisen i drinken, så får vi iallfall en fest før isen forsvinner.

FRISTENDE? Svaice AS har planer om å sende isbiter fra Svartisen til verden. Crazy, mener forfatteren Stein P. Aasheim. Foto: NTB Scanpix
FRISTENDE? Svaice AS har planer om å sende isbiter fra Svartisen til verden. Crazy, mener forfatteren Stein P. Aasheim. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Norske Skog har investert i prosjektet. Det medfører ikke riktighet.

Red.

Planene om å frakte «the Rolls-Royce of ice cubes» fra Svartisen til nattklubber ute i verden må være tidenes mest bisarre eksempel på hvor crazy denne verden er. Det blir ikke bedre, men verre, av at Nordland fylkeskommune, planutvalget i Meløy kommune og Statskog også stiller seg bak stormannsgalskapen.

I Paris satt verdens ledere og rev seg i håret over hvordan vi skal redde denne kloden. Temperaturen øker, isbreer smelter, havet stiger - utslipp av klimagasser må ned. Vi lever over evne.

Samtidig utredes det for ramme alvor å bruke 6000 helikopterløft - seks tusen (pluss videre frakt) - for å hente is fra en isbre i den hensikt å kjøle ned drinker i det eksklusive sjiktet av verdensmetropolenes nattklubber.

- Det er ikke alle som er så heldige som oss, forteller initiativtaker Geir Olsen til NRK. I Norge er vi bortskjemt med førsteklasses is i drinken. Olsen kjenner nemlig whisky-produsenter som fortviler over at whiskyen deres ikke kommer til sin rett fordi den blandes ut med dårlig is.

«Øynasjonene i Stillehavet forsvinner i bølgene», lød en nyhetsoverskrift som tilfeldigvis kom samtidig som det ble kjent at planutvalget i Melhus ga grønt lys for å utrede flybåren pjolteris «from Svartisen». På vei til Japan (som visstnok er et av landene hvor jetsetterne er i ekstase) passerer de siste restene av Svartisen de siste restene av de oversvømte Marshalløyene.

Geir Olsen har også sjekket ut nattelivet i Dubai. Der viser det seg at de også har dårlig is - men mye penger. I Meløy har de bra is, men lite penger. Altså ...

Svaice AS er navnet på selskapet til Olsen. På sine nettsider har han for sikkerhets skyld listet opp «Preferred clients» for dette «very high-end luxurious product»: «...mega yachts, presidential suites and luxury resorts ... in addition to the worlds very best bars and fine dining restaurants». Isen er nemlig hentet fra «one of the cleanest places on earth». Inntil videre ...

Geir Olsen kan forsikre at «Det ikke er noe miljøfiendtlig ved dette prosjektet i det hele tatt ... Dette er absolutt bærekraftig - fordi isen smelter likevel. Det blir akkurat som å plukke nedfallsfrukt».

Ja vel...??!!

Og videre: «Dette kan gjøre Svartisen kjent over hele verden og dessuten få folk til å reflektere litt over isbreenes tilstand». Oppfølgingsspørsmålet, «hva er årsaken til at isbreenes tilstand er så begredelig» kunne også ha fortjent noen refleksjoner.

Jeg ser allerede for meg kommentarfeltene. Dette er vel ikke verre enn mange av de andre spinnville og absurde selvmotsigelsene vi lever med. Sikkert ikke.

Moralen er: Putt Svartisen i drinken, så får vi iallfall en fest før isen forsvinner. Ta deg en pjolter til, så forsvinner gangsynet også.

Skål!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media