Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rolness - en ekte kyniker

Problemet med at intervjuobjekter er opptatt av hvilket inntrykk svarene gir intervjueren er redusert i Monitor, fordi respondenten fyller ut mye av spørreskjemaet selv, sier Ottar Hellevik.

STATISTIKK:Jeg har til nå trodd at Norsk Monitor var et faglig solid og interessant prosjekt, ikke minst siden det blir brukt av stadig flere norske forskningsinstitutter med meget oppegående medarbeidere.

En lang rekke artikler som presenterer resultater fra Monitor er blitt akseptert for publisering av redaksjonene i både norske og internasjonale fagtidsskrifter. Men så kommer en kapasitet som Kjetil Rolness og setter tingene ettertrykkelig på plass (Dagbladet 12. april). Som det heter i ingressen «Verden vil bedras med tall». «Norsk Monitor tilbyr en uendelighet av sirkelslutninger, presentert som enestående funn».

Det er alltid spennende med kritikk av egne arbeider, men i dette tilfellet ble utbyttet av en helsides omtale skuffende magert. Innvendingene er stort sett gamle travere i diskusjoner av surveyforskning. Som for eksempel at intervjuobjekter er opptatt av hvilket inntrykk svarene gjør på intervjueren, et problem som for øvrig reduseres i Monitor fordi størstedelen av intervjuet skjer ved at respondenten selv fyller ut spørreskjemaet. Ganske selvsagt er det også at uttalte holdninger ikke nødvendigvis omsettes i handling. Men Rolness kan vel ikke mene at verdier og holdninger er uten betydning for atferd?

Det er misvisende å gi inntrykk av at en i Monitor ikke trekker inn sosiale kjennetegn i analysen. De påvirker utvilsomt atferd, både direkte og indirekte gjennom betydningen for utviklingen av verdier og holdninger. Her viser jeg til det jeg har skrevet i «Nordmenn og det gode liv» (1996) og «Jakten på den norske lykken», som blir utgitt av Universitetsforlaget i løpet av våren.

Av disse bøkene framgår det videre at det er sterkt slektskap mellom verdidimensjonene i Monitor og de som andre forskere har funnet i en rekke land. Det eksisterer tydeligvis mønstre for forskjeller mellom innbyggerne i oppfatningen om det gode liv som er felles for rike land, og som svarer godt til verdidimensjonene som beskrives i Monitor.

Rolness ironiserer over at det i Monitor «moraliseres» i forhold til en materialistisk verdiorientering. I min nye bok viser jeg hvordan materialisme får negative konsekvenser for individet ved å skape frustrasjoner i forhold til egen økonomi. For eksempel er det langt flere materialister som føler seg dårligere stilt enn andre nordmenn enn tilfellet er for idealister i samme økonomiske situasjon. Dette virker igjen negativt inn på sjansen for å bli tilfreds med livet og føle seg lykkelig. På det samfunnsmessige plan er en negativ effekt av materialisme mindre villighet til å ta miljøhensyn og til å dele godene med folk som er dårligere stilt.

Selv framstår Rolness som en ekte kyniker. Ifølge ham er vi alle opptatt av å mele vår egen kake, men noen klarer å skjule dette bedre enn andre. Idealistene «er bare mye flinkere til å sminke sine egeninteresser» enn materialistene. De siste mener Rolness tydeligvis er for dumme til å skjønne hvordan spørsmålene skal besvares for å framstå i et flatterende lys.

Les også:

Det gode liv i Hellevik

Foto: Morten Holm
Foto: Morten Holm Vis mer
Foto: Morten Holm
Foto: Morten Holm Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media