DEBATT

Debattklima

Rolness av Facebook

Kanskje var det Fritt ords Knut Olav Åmås som åpnet Pandoras eske. Opp kom det polemiske troll.

AKADEMISK BØLLE?: For Rolness er det tydeligvis en lek å være djevelens advokat. Havner man som ung forsker eller debattant, som objekt i hans kommentarfelt kan man bli skadet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
AKADEMISK BØLLE?: For Rolness er det tydeligvis en lek å være djevelens advokat. Havner man som ung forsker eller debattant, som objekt i hans kommentarfelt kan man bli skadet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg husker da debattsidene var dannede og debattantene forsøkte å komme fram til bedre forståelse av et fenomen eller en politisk sak. Kanskje var mediene feige og servile. Så kom Knut Olav Åmås som kultur- og debattredaktør i Aftenposten og fikk opp temperaturen i norsk debatt. Nå domineres debattene av skyttergraver og polemikk. Med den akademiske bølla Kjetil Rolness som dommer.

Som statsansatt forsker har jeg sett det som en plikt å informere om mine funn. Jeg stiller opp når journalister ringer og spør. Jeg skriver også kronikker og kommentarer for å informere om mine funn, eller fordi jeg har en mening og vil belyse den offentlig.

Men det er en vanskelig øvelse og en prøvelse. Det er svært mange dyktige journalister, og det er sjelden man blir utsatt for direkte sitatjakt, men verken de eller desk liker forbehold. De liker ikke å snakke om utvalg eller funnenes begrensninger. Og redaksjonen forbeholder seg retten til å skrive overskrifter selv. Resultatet kan være at det kommer galt ut. Mange forskere vil ikke stille opp i media av slike erfaringer, særlig om man holder på med et tema som er politisert i offentligheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.