Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oktoberbarna

«Rolness lar seg ikke stoppe av følelser eller humane hensyn»

Afghanistan har blitt farligere. Dette vet populisten Rolness.

«OVERTRAMP»: Artikkelforfatterne mener sosiolog Kjetil Rolness er på ville veier når han sammenlikner 80-tallets bilulykkestatistikk i Norge med overlagte drap i Afghanistan. Her i islamdebatt med Hege Storhaug fra Human Rights Service. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
«OVERTRAMP»: Artikkelforfatterne mener sosiolog Kjetil Rolness er på ville veier når han sammenlikner 80-tallets bilulykkestatistikk i Norge med overlagte drap i Afghanistan. Her i islamdebatt med Hege Storhaug fra Human Rights Service. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjetil Rolness, mannen som ikke lar seg stoppe av følelser eller humane hensyn. Den store norske polemiker. Mannen som legger fakta på bordet i utspill og ikke hjertet. For fakta er visst fremmed for NGO-ere, jusprofessorer og barneforskere. En lynende effektiv og kunnskapsrik herremann, med skarp penn og kaldt hjerte – den norske offentlighets Sherlock Holmes. Men der Holmes aldri trår feil, var Rolness ikke bare salat-fast til livet i hans forrige helgekommentar – han kavet rundt i hele frukt- og grøntavdelingen.

Noen aspekter kan vi ha en viss forståelse for. Det er problematisk at det hovedsakelig er enslige menn som kommer til Norge. Kanskje ville vi rent kynisk vært bedre tjent med en mer familieorientert asylpolitikk. Det at man «tømmer» en nasjon for unge menn i utdanningsalder kan vi uansett se for oss er lite gunstig med henblikk på Afghanistans behov for institusjonsbygging. Likevel – å sammenlikne 80-tallets bilulykkestatistikk i Norge med overlagte drap i Afghanistan er et grovt overtramp. Det er en enorm forskjell fra rene ulykker til målrettede drap på uskyldige sivile. At noen mennesker i stor skala vilkårlig dreper uskyldige for å fremme sin agenda er noe helt annet enn å leve med høye tap i bilulykker.

Afghanistan har blitt farligere. Som Per Olav Ødegård nylig skrev i VG er det «derfor Utenriksdepartementet fraråder reiser og opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig». Men dette vet populisten Rolness. Han som med tall søker sannhet vet at dette ikke kan sammenliknes. Problemet er at de tallene som kan sammenliknes ikke gir det bildet Rolness ønsker å skape.

Antall sivile drept i målretta terrorangrep av islamistiske fundamentalister i Norge kontra Afghanistan er det eneste som kan sammenliknes her. Og det tallet er 0 for vår del – uansett hvor lang tid en går tilbake. Ifølge Statista døde 33.409 personer som følge av terrorangrep i Afghanistan mellom 2007 og 2016. I 2015 og 2016 alene døde 9873 personer i terrorangrep i landet. Dette må være et leit faktum i forhold til bildet Rolness ønsker å male, men det er disse tallene Sherlock Holmes ville brukt. I den forbindelse er det betimelig å trekke fram et sitat fra detektiv Holmes: «You know my methods, Watson». Ja, det gjør vi alle. Og de ville ikke kvalifisert til ståkarakter i sosiologi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!