Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rolness og plagiat

I KJETIL ROLNESS'

artikkel om plagiat i Dagbladet 20.11.04 forekommer det noen utsagn jeg finner nærmest injurierende. Rolness påstår, meget odiøst, at jeg i min monografi Sigrid Undset (1997) i Gyldendals Ariadne-serie skal ha «lånt» perspektiver og sitater fra Kristin Johansens hovedoppgave i idehistorie fra 1996. Dette er å sette saken på hodet. Disse perspektivene, som angår Sigrid Undsets kritikk av kvinnesaken og det moderne, hadde jeg selv fremlagt mange år tidligere, i en rekke artikler ogi min doktoravhandling (Aschehoug 1988 og 1995). I hovedoppaven baserte Johansen seg på mine synspunkter på Undsets kritikk. Hun gjorde et grundig arbeid ved å bringe frem ny empiri som underbygget disse synspunktene. Hun systematiserte Undsets kritikk og satte den inn i en idéhistorisk sammenheng.

I MIN MONOGRAFI

behandlet jeg dette stoffet på nytt, og nå selvsagt også i lys av Johansens hovedoppgave, som var offentlig tilgjengelig. I 2 av bokens 46 kapitler tok jeg inn poeng fra hovedoppgaven. Jeg siterte fra den og førte den opp i bibliografien.

Jeg synes det er ganske grovt av Rolness å komme en slik påstand om plagiat. Rolness indikerer egentlig at min monografi i Ariadne-serien, som inneholder en fortettet fremstilling av min Undset-forskning i 20 år, skulle være tyveri av en hovedoppgave. Dette oppnår han ved å la denne insinuasjonen stå som innledning til en redselsskildring av misbruk av professor- og veiledermakt. For ordens skyld: jeg var ikke Johansens veileder. Jeg satt i bedømmelseskomieteen for hovedoppgaven. Senere var jeg med på å anbefale at den ble utgitt som bok og gledet meg over utgivelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media